Antena Căutare

Decizie de ultimă oră în privința măștilor de protecție gratuite, în România! Guvernul s-a adresat Curții Constituționale!

Un proiect de lege ce prevedea acordarea unor măști de protecție românilor aflați în situații vulnerabile a fost atacat de Guvern la Curtea Constituțională (CCR).   

Decizie de ultimă oră în privința măștilor de protecție gratuite, în România! Guvernul s-a adresat Curții Constituționale!
Decizie de ultimă oră în privința măștilor de protecție gratuite, în România! Guvernul s-a adresat Curții Constituționale! | profimediaimages.ro

Întrucât purtarea unei măști de protecție este obligatorie în spațiile închise, proiectul de lege, ce a fost adoptat pe 10 iunie de Camera Deputaților, prevedea ca românii defavorizați, precum beneficiarii de ajutoare sociale, să primească în fiecare lună câte 30 de măști gratuite.

Mai exact, legea atacată la CCR are ca obiect achiziţionarea de măşti de protecţie de către Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, pentru protecţia împotriva COVID-19 şi distribuirea acestora.

Decizie de ultimă oră în privința măștilor de protecție gratuite, în România! Guvernul s-a adresat Curții Constituționale!

Legea, inițiată de PSD și de Pro România, prevedea că se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:

  • persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat
  • persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei
  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009
  • persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Însă, Guvernul a atacat la Curtea Consituțională proiectul legislativ inițiat de parlamentarii de la Pro România, dar și de la Partidul Social Democrat.

„Guvernul a atacat legea la CCR pe dublă reglementare și impact bugetar, fiindcă anterior a fost adoptată o ordonanță de urgență”, au declarat pentru Mediafax surse liberale.

Un nou focar de coronavirus a fost depistat în România! „De trei zile suntem martorii acestui val!”

Proiectul a fost atacat în virtutea unei duble reglementări, având în vedere că în luna mai, după instituirea stării de alertă, Guvernul a emis o Ordonanță prin care fiecare român defavorizat să poată beneficia de 50 de măști gratuite.

În timp ce proiectul legislativ al celor de la Pro România vizează acordarea de măști pentru aproximativ 2.3 milioane de români, ordonanța propusă de Guvern vizează 1.1 ilioane de români, potrivit antena3.ro.

Accident grav pe autostradă, spre Turda. Bărbat mort pe loc, iar femeia din dreapta în stare critică. A fost solicitat e... Minor torturat ca în Evul Mediu în România. Cu falangele tăiate și bătut cu discul peste față a reușit să scape din mâin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x