Antena Căutare

Decizie istorică! Inima Reginei Maria, redată familiei regale, după 60 de ani! Va reveni la Pelişor, în camera unde a murit

Inima Reginei Maria va ajunge din nou, la mai bine de 60 de ani, în posesia familiei regale, după ce mai bine de 60 de ani a fost ţinută într-un sipet, în pivniţa Muzeului de Istorie din Capitală. Astfel, ea va fi mutată la Pelişor, chiar în camera în care suverana şi-a petrecut ultimele clipe.

Inima Reginei Maria va ajunge din nou, la mai bine de 60 de ani, în posesia familiei regale, după ce mai bine de 60 de ani a fost ţinută într-un sipet, în pivniţa Muzeului de Istorie din Capitală. Astfel, ea va fi mutată la Pelişor, chiar în camera în care suverana şi-a petrecut ultimele clipe.

18 iulie 1938: A murit regina Maria a Romaniei

În ciuda faptului că Regina Maria, o personalitate extrem de îndrăgită de români, a lăsat scris în testament ca inima să-i fie scoasă şi păstrată la Balcic, locul ei de suflet, autorităţile nu i-au putut îndeplini această dorinţă din cauza istoriei tensionate. Acum, însă, la 77 de ani de la dispariţia suveranei, la iniţiativa Majestăţii Sale, Regele Mihai, familia regală va reintra în posesia inimii şi o va depune la Pelişor, în încăperea în care a trăit ultimele momente.

Cum a ajuns inima Reginei Maria la Muzeul de Istorie din Bucureşti

Dorinţa Reginei Maria a fost ca inima ei să fie păstrată la Balcic, însă aceasta nu i-a putut fi respectată în totalitate. Aşa cum a cerut Majestatea sa, inima i-a fost îmbălsămată, pusă într-o casetă de argint octogonală şi învelită într-un steag dublu - pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. Toate acestea au încăput apoi într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase. Întreg ansamblul a fost transportat cu vechiul bric "Mircea" la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile: tunurile distrugătorului "Regina Maria" au tras 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.

29 octombrie 1875: S-a nascut Majestatea Sa, Regina Maria a Romaniei!

După pierderea Cadrilaterului, însă, Principesa Ileana a ordonat construcţia capelei "Inima Reginei Maria" la Bran. Acolo au fost depusă casetele cu inima într-un sarcofag de marmură. Ulterior, în 1968, capela a fost profanată de comunişti, inima a fost scoasă din sarcofagul de marmură şi dusă apoi, împreună cu casetele, la Muzeul de Istorie, unde a stat mai bine de 40 de ani. Totuşi, inima nu a fost expusă, ci ţinută într-un depozit, în subsolul muzeului.

A murit din cauza unei ciroze hepatice

Regina Maria, femeia superbă, adorată de mii de oameni, s-a stins pe 18 iulie 1938, din cauza unei ciroze hepatice, după doi ani de suferinţă, la Pelişor. Ea a avut parte de o ceremonie de înmormânare fascinantă, trupul ei fiind înmormântat în necropola familiei regale de la Curtea de Argeş, alături de Regele Ferdinand, iar inima i-a fost depusă, pentru scurt timp, însă, la capela domeniului regal din Balcic.

Sursa: Agerpres, Historia.ro

Revine canicula! Meteorologii anunță Cod Galben de vreme călduroasă, până luni, la nivelul întregii țări... Structura anului şcolar 2015 - 2016 a fost stabilită! Care sunt modificările...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x