- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In timpul domniei regelui Ferdinand, Regina Maria a Romaniei a fost alaturi de Majestatea Sa in fiecare zi, luand parte la cele mai importante decizii in ceea ce privea poporul roman. Cunoscuta ca o femeie indrazneata si energica, regina Maria s-a integrat, odata cu intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, in corpul surorilor de caritate. A fost alaturi de bolnavii de pe front, riscandu-si propria sanatate si viata. A facut tot posibiul sa reuneasca teritoriile tarii si sa prezinte cat mai bine interesele Romaniei in lume, prin intalniri cu conducatorii politici ai statelor Antantei, dar si prin intermediul articolelor publicate in diverse ziare si reviste europene.
Insa, dupa proclamarea lui Carol al II-lea, fiul sau, ca rege, pe 8 iunie 1930, acesta a incercat sa o inlature de mai multe ori din jurul problemelor politice ale tarii. De aceea, onesta si mult respectata Regina a ales sa se retraga in resedintele de la Balcic sau Bran. Absenta ei de la putere a adus Romania pe un alt fagas, unul in care actualul rege, Carol al II-lea, incerca sa instaleze un regim de autoritate personala.
"Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait în inima mea"
(fragment din testamentul Reginei)
Pe langa politica, Regina Maria iubea arta, poezia si filozofia. Ea a continuat traditia Reginei Elizabeta de sustinere a culturii, ajutand cu burse de studiu si bani o seama de personalitati din lumea artistica a Romaniei. Regina a fost, la randul ei, poeta si scriitoare, bibliografia sa incluzand cel putin 20 de lucrari literare. S-a stins din viata la data de 18 iulie 1938, la varsta de 63 de ani, in resedinta din Sinaia. Ultima ei dorinta a fost ca inima sa ii fie inmormantata la Balcic, resedinta de pe malul Marii Negre, iar trupul la manastirea Curtea de Arges.
Iata ce alte evenimente au mai avut loc in ziua de 29 octombrie:
1497: Are loc lupta de la Lentesti. Un corp de oaste moldoveneasca, condusa de vornicul Boldur, zdrobeste o grupare de cavalerie mazoviana compusa din circa 600 de lancieri, sosita in ajutorul ostilor regale polone
1814: A fost lansat, la New York, "USS Fulton", primul vas de razboi cu aburi, proiectat de Robert Fulton
1863: A fost creat Comitetul International al Crucii Rosii
1918: Semnarea Armistitiului de la Compiegne, intre Puterile Antantei si Germania, in urma caruia ostilitatile inceteaza pe toate fronturile. Germania recunoaste, intre altele, caducitatea Tratatului de pace de la Bucuresti, fiind obligata, in acelasi timp, sa retraga armata din Romania.
1923: Turcia devine republica in urma dizolvarii Imperiului Otoman
1957: S-a nascut Principesa Sofia a Romaniei, fiica regelui Mihai al Romaniei
1967: S-a inaugurat Stadionul Central din Craiova, cu ocazia meciului international de fotbal dintre echipele Romaniei si Poloniei
1971: S-a nascut Winona Ryder, actrita americana
La data de 29 octombrie se sarbatoresc:
Cuv. Mare Mucenita Anastasia Romana
Cuv. Avramie (calendarul ortodox si greco-catolic)
Ziua internationala a internetului, proclamata in 2004
Ziua nationala a Turciei
28 octombrie 1931: S-a nascut actorul roman de film Ilarion Ciobanu... Biletele pentru concertul Depeche Mode au fost puse in vanzare...