Regina Maria a calatorit la Paris in timpul Conferintei de Pace (1919) si s-a instalat cu fiicele sale, extrem de frumoase, la Hotelul Crillon, in Place de la Concorde. Primul ministru francez George Clemenceau, un fost ofiter de armata cu maniere impecabile si cu o inclinatie spre femei frumoase, a prezentat Reginei omagiile sale, care l-a primit in toata splendoarea sa. Frumusetea ei era dublata de o inteligenta iesita din comun. Ea a pledat pentru cauza romanilor, reamintindu-le aliatilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Romane. Serviciul adus Romaniei de regina Maria a fost crucial, desi putin inteles. Cand negociatorul sef al delegatiei romanesti, primul ministru Bratianu, a inceput sa piarda teren, regele a rugat-o pe regina sa intervina, iar aceasta a plecat intr-o misiune neoficiala la Paris si la Londra.
A rezultat astfel Romania Mare, care reunea provinciile istorice ale Transilvaniei, Bucovinei, Moldovei, Basarabiei si Tara Romaneasca. Iar cum in momentul de dupa Marea Unire se punea si problema incoronarii ca suverani ai poporului roman la 15 octombrie 1922 intr-o ceremonie fastuoasa organizata in graba la Alba-Iulia stravechea capitala a Transilvaniei, din noua provincie unita cu Vechiul Regat. Cuplul regal si guvernul liberal au considerat acest lucru un act simbolic si necesar pentru a pecetlui unirea tuturor provinciilor romanesti. Regina Maria nu era in favoarea unei ceremonii organizate in graba, tocmai pentru ca dorea sa urmeze modelul ceremoniei incoronarii engleze cat mai mult cu putinta. Datorita conditiilor specifice, incluzand si pe cele care se refereau la catolicismul regelui Ferdinard, ceremonia a fost diferita din multe puncte de vedere.
Desi rolul femeilor in politica era redus, Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand pana la moartea acestuia in 1927. In momentul in care fiul sau a mostenit tronul, el a izolat-o complet pe regina, care s-a retras din viata publica pana la moartea ei, in 1938.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 18 iulie:
1711 – S-a petrecut infrangerea armatelor ruso-romane conduse de tarul Rusiei Petru I si Dimitrie Cantemir de catre turci, in lupta de la Stanilesti, pe Prut. Domnitorul roman este nevoit sa se refugieze in Rusia unde a trait pana la sfarsitul vietii.
1811 - S-a nascut scriitorul englez William Makepeace Thackeray, cunoscut pentru opera "Balciul desertaciunilor" ("Vanity Fair").
1837 – S-a nascut revolutionarul si eroul national bulgar Vasil Levski. A luptat pentru eliberarea teritoriilor locuite de bulgari de sub ocupatia turca si crearea unui stat national al acestora. A fost nevoit sa fuga in Romania, unde a trait o vreme si a fost unul dintre conducatorii comunitatii bulgare. Reintors in Bulgaria pentru a organiza rezistenta a fost prins de turci, judecat si spanzurat pe 18 februarie 1873.
1868 - S-a nascut Miron Cristea (Elie Cristea), mitropolit primat si, din 1925, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1925-1939). A fost membru al Regentei in timpul primei domnii a regelui Mihai I si prim-ministru al Romaniei (1938-1939). A murit pe 6 martie 1939.
1898 - Marie si Pierre Curie au anuntat descoperirea unui nou element si au propus sa se numeasca poloniu.
1918 – S-a nascut Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru pace in 1993 alaturi de Frederic de Clerk. A fost liderul partidului Congresul National African si unul din principalii activisti importriva apartheid-ului. Condamnat pe viata la 12 iunie 1964, a fost eliberat, dupa 27 de ani inchisoare, la 11 februarie 1990.
1925 - Adolf Hitler a publicat primul volum din manifestul sau personal, intitulat "Mein Kampf". Lucrarea este o opera autobiografica, dar si o platforma program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele „solutii” la problema evreiasca. “Mein Kampf” reprezinta pentru neonazisti bazele national-socialismului si este interzisa in cele mai multe tari din lume.
1938 - A murit regina Maria a Romaniei, principesa de Edinburgh si de Saxa Coburg Gotha, sotia regelui Ferdinand I al Romaniei. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Este mama regelui Carol al II-lea. A reusit sa influenteze in mare masura politica romanesca atat timp cat a fost regina si a avut o contributie importanta la realizarea Romaniei Mari.
1938 – S-a nascut regizorul si scenaristul olandez Paul Verhoeven. Filmele sale, fie drame sau science-fiction, sunt definite de un amestec specific de violenta si sexualitate, de multe ori combinate cu o doza de ironie distinctiva. A realizat filmele de mare succes RoboCop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) si Showgirls (1995).
1976 - Gimnasta Nadia Comaneci, in varsta de 14 ani, a obtinut prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice la Olimpiada de la Montreal, in 1976. Nadia va primi sapte note de 10 in cadrul competitiei, la paralele si barna, si s-a intors acasa cu trei medalii de aur, una de argint si una de bronz.
2001 - Katharine Graham, laureata a premiului Pulitzer 1998 si presedinte al ziarului "Washington Post" timp de 20 de ani, a incetat din viata, la varsta de 84 de ani.