Antena Căutare

Care este diferenţa dintre carantină şi izolarea la domiciliu? Cum şi cui se aplică măsurile şi cine verifică dacă sunt respectate

Carantina este obligatorie pentru care vin din zonele de risc maxim, iar spațiile de carantinare de la nivelul fiecărui județ sunt dotate special și întrunesc condiții specifice, fiind păzite și monitorizate 24/7 de către jandarmerie sau poliția locală, a declarat secretarul Nelu Tătaru.

Care este diferenţa dintre carantină şi izolarea la domiciliu? Cum şi cui se aplică măsurile şi cine verifică dacă sunt respectate
Carantină sau autoizolare?

Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu a fost explicată de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății la Digi24.

Carantină nu înseamnă autoizolare şi se aplică doar pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ.

Aceștia sunt izolaţi și monitorizați în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pe o perioadă de 14 zile. Paza în exterior este asigurată de jandarmerie şi poliţia locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Citește și: România, coronavirus. Amenzi și chiar închisoare pentru cei care nu respectă perioada de carantină impusă! Covid-19 amenință întreaga populație

Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu.

Când intră în ţară, aceștia vor primi chestionare care vor trebui completate, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră. Se va verifica dacă aceștia prezintă simptomatologie, iar apoi vor fi îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu.

Citește și: Măsurile luate în România pentru a preveni infectarea cu coronavirus: Carantină ori izolare la domiciliu pentru cei care sosesc din zonele afectate

"Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat”, a explicat Tătaru.

În ceea ce îi priveşte pe românii care intră în ţară pe cale terestră, pentru ei sunt culoare separate la punctele de frontieră – 7 cu Serbia şi 14 cu Ungaria – acolo completează formularele şi semneaza pe proprie răspundere că au dat declaraţiile corecte. Sunt evaluaţi de medicul de la DSP.

Potrivit lui Nelu Tătaru, consultul medical la punctele de forntieră se asigură „24 din 24, 7 din 7”.

România, coronavirus. Amenzi și chiar închisoare pentru cei care nu respectă perioada de carantină impusă! Covid-19 amen... Atenție! Au fost descoperite substanțe interzise în produse pe care le folosești zilnic. S-au dat amenzi de peste 30.000...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x