Antena Căutare

După "pacienții falși", Ministerul Sănătăţii face sondaj la externare: "Vi s-au cerut atenții?"

Cel mai amplu program anticorupție demarat de Ministerul Sănătății a făcut prima victimă. O asistenta din Capitală a fost prinsă în timp ce cerea mită unui pacient, culmea "pacientul fals" trimis în spital chiar de autoritățile de la centru. Acum, Ministerul vrea să elimine spăgile printr-o sondaj pe care îl face la externare tuturor pacienților.

Cel mai amplu program anticorupție demarat de Ministerul Sănătății a făcut prima victimă. O asistenta din Capitală a fost prinsă în timp ce cerea mită unui pacient, culmea "pacientul fals" trimis în spital chiar de autoritățile de la centru. Acum, Ministerul vrea să elimine spăgile printr-o sondaj pe care îl face la externare tuturor pacienților.

Şpăgile contra servicii medicale ori în schimbul unui comportament adecvat în relaţia cu pacienţii trebuie să dispară din spitale, spune Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Mita oferită cadrelor medicale – un fenomen care macină de ani de zile sistemul medical – a intrat, în sfârşit, în atenţia Ministerului Sănătăţii, şi nu doar la nivel declarativ.

"Pacientul acoperit" va fi practicată până în 2020

Ideea trimiterii unui “pacient acoperit” în spitale este de fapt o parte a strategiei anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aplice până în 2020, a precizat, marţi, ministrul Sorina Pintea. “Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 - povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici”, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la o televiziune centrală.

Citește și: Pacietul fals povestește cum a demascat-o pe asistenta care i-a cerut mită: "După ce am plătit cei 300 de lei..."

Ce spun însă pacienţii? Chestionaţi de replicaonline.ro, mai mulţi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa s-au declarat încântaţi de idee.

„Aţi văzut filmarea cu acel copil care se plângea că îl doare mâna, că nu era pusă bine branula? Pe asistentele alea le durea în cot! Ia să îi fi băgat bani în buzunar mămica, să vedeţi ce repede îi suflau copilului şi în fund! Lasă, să ştie un pic de teamă, că prea se cred Dumnezei în spitalele astea, iar noi, pacienţii, stăm la mila lor”, a spus un constănţean internat la Neurologie. Un alt pacient susţine că: „Eu îi înţeleg. Poate că sunt bine plătiţi acum, le-au crescut salariile, dar e muncă multă, ca la balamuc... Mai vin şi d-ăştia recalcitranţi, beţi, nespălaţi... Nu lucrează numai cu pacienţi înţelegători. Lumea a devenit rea”.

În fine, o pacientă care tocmai s-a externat s-a declarat încântată de un alt aspect: „Am lăsat numărul de telefon, împreună cu datele mele şi acordul meu de a fi folosite. Am primit mesaj după externare, am făst întrebată dacă mi s-a cerut şpagă şi dacă vreau să reclam acest lucru ministerului. Foarte bună iniţiativa, foarte bună! Să sperăm că, dacă tot s-au apucat de treabă, vom scăpa şi de cozile de la Urgenţă. Când ajungi acolo, stai cu orele...”, a precizat femeia pentru sursa citată.

Video. Cozi kilometrice pe drumul spre mare. Asfaltul de pe Autostrada Soarelui s-a umflat... Primarul oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, condamnat penal pentru conflict de interese în formă continuată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x