EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018. În 2018, elevii de clasa a VIII-a vor avea lucrările corectate după un nou procedeu. Acestea vor fi scanate și urcate pe platformă on-line, după cum au anunțat reprezentanții Ministerului Educației Naționale.
Sindicatele atrag însă atenția asupra faptului că este posibil să apară dificultăți în organizarea evaluării, întrucât școlile nu au fost informate că trebuie să se doteze cu scanere. Situația ar fi creată de lipsa procedurilor. Și nu este singura problemă. Sunt centre de examen care nu îndeplinesc condițiile de conectare la internet.
În acest an, evaluarea națională se va organiza pe centre de examen. Reprezentanții sindicatelor spun că acest lucru a fost impus de noul mod de a evalua lucrările, prin care se cere scanarea lor și urcarea pe o platformă on-line, la care să aibă acces profesorii corectori. Doar atât se știe, deocamdată, pentru că Ministerul Educației încă nu a transmis procedurile care să elucideze cum se va derula examenul. Sindicaliștii spun că din acest motiv pot să apară probleme cu achizițiile pentru că școlile nu au primit încă adrese oficiale pentru a se dota cu scanere.
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018. „Ministerul Educației Naționale este întârziat în ceea ce privește procedurile pentru examenele naționale. Eu am tras un semnal de alarmă decidenților asupra faptului că nu s-a cerut școlilor să se doteze cu scanere și răspunsul a fost că nu este treaba noastră, ci a UAT-urilor (unităților administrativ teritoriale). Problema este că UAT- urile și-au făcut bugetele și, dacă li se va cere în luna aprilie să ia scanere, este posibil să nu aibă bani“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
Pregătirea pentru evaluarea națională ar trebui testată în zilele de 5 și 7 martie, date la care au fost stabilite simulările. În prezent însă, atât managerii, cât și primarii spun că nu au fost informați că ar trebui să aibă scanere. „Ceea ce s-a cerut până acum a fost dotarea cu camere video. Unitatea școlară nu a primit solicitare oficială de la Inspectoratul Școlar să aibă scaner. Nu a fost transmisă nici o solicitare de acest fel, pentru că nu au proceduri“, a spus Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârșani. De altfel, nu se cunosc nici procedurile pentru simulări, dacă se vor derula pe centre sau în fiecare unitate școlară, scrie Româniatv.net.
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018. Directorii înclină să se bazeze pe dotările pe care le au în acest moment. „Scaner avem în școală. Noi nu avem mulți elevi, sunt doar opt copii și cred că nu se va pune problema scanerului pentru că nu sunt multe lucrări. L-am folosit în multe alte situații și a mers. Eu cred și sper că, așa cum ne-am descurcat în anii antriori, ne vom descurca și anul acesta“, a precizat Dana Maiuru, directorul Şcolii din Botoșești-Paia.
Și nu doar scanerele sunt problema, ci și conexiunea la internet. În sesiunile anterioare, unele dintre școlile din județ au primit subiecte de la alte unități, din cauza faptului că nu aveau conexiune la internet care să le asigure posibilitatea de a prelua subiectele. Unele din aceste școli au ajuns însă să fie desemnate centre de examen. Managerii speră ca problema conexiunii la internet să fie rezolvată sau să se mute centrul de examen.
„Avem conexiune prin programul «Internet în Școala ta», dar pentru examen ar trebui să mai fie conectați la încă o rețea. Poate rezolvăm și această problemă. Dacă nu o să reușim, poate centrul de examen se va muta la Lipovu, pentru că de la această școală am preluat subiectele și în sesiunile anterioare. La simulări nu știm cum vom proceda, așteptăm procedurile“, a precizat Carmen Veza, directoarea școlii din Întorsura. Procedurile pentru organizarea acestor evaluări sunt așteptate și de inspectorii școlari, pentru a putea coordona activitatea în județ.