Antena Căutare

EXCLUSIV Micile escrocherii cu carne de cal in loc de cea de vita, la ordinea zilei in Romania

Britanicii sunt scandalizati. Si vorbesc despre un "complot international". In Romania, insa, micile escrocherii cu carne de cal in loc de vita par la ordinea zilei. In halele din piete, vanzatorii recunosc senin ca unii dintre ei au mai pacalit clienti. Si povestesc deschis si despre miza afacerii - castigul. Caii sunt furati sau cumparati la preturi de nimic. Caci tot pentru bani, unii romani sunt dispusi sa-i taie sub ochii tai, in gospodarie.

“Cat ati dat pe el, pe asta?” “9 milioane” “Daca va dam 12? Sa ii luam gatul aici, sa-l bagam in remorca mort. Se poate? Rezolvam?” “Pai da cum, il taiem aici!” – asa a decurs o discutie intrre un reporter Observator si un proprietar de cai, filmata fara ca omul sa isi dea seama.

Si acesta nu glumeste. Fara sa clipeasca, pentru cateva milioane, omul si-ar ucide animalul pe care l-a crescut 8 ani de zile, pe loc! Ne duce imediat in grajd sa stabilim cum procedam.

Il iei pe bani putini si-l vinzi scump, cu o alta eticheta. Asa poate ajunge in magazine, fara prea multe intrebari, carnea de cal, pe post de carne de vita.

In centrul Capitalei, una dintre cele mai mari piete agroalimentare din Bucuresti este impanzita de oameni. In halele unde se vinde carne, vanzatorii par nerabdatori sa isi prezinte tot ce au mai bun. Au intrat si reporterii Observator, pentru un test.

Se gaseste muschiulet de porc cu mozzarella inauntru, piept de curcan cu branza, specialitatea bucatarului. Insa reporterii Observator cer carne de… cal.

“Ca sa fiu un pic mai rautacios, daca mergeti in hala veche si cautati vita, s-ar putea sa gasiti uneori cal”, le spune un comerciant. E o practica de care vanzatorii nu par surprinsi.

“Pentru ca sunt cai furati si totul e la negru. Si carnea e, oricum, asemanatoare. Asa ca reportezii Observator au incercat si in hala veche.

Dupa mai multe incercari, o vanzatoare ne lamureste: “Chiar daca ar fi sa iti vanda cineva cal aici, nu ti-ar zice”. Pentru ca prefera sa o vanda la pret dublu, cu eticheta de vita.

Presedintele Petronatului Romalimenta, Sorin Minea, a explicat cu ce este diferita carnea de cal, fata de cea de vita: “Culoarea este mai inchisa, mirosul este deosebit, iar grasimea este complet diferita. La vaca, grasimea e alba, la cal e galbena”. In plus, pentru carnea de cal, testele sanitare sunt mult mai complicate.

In 2009, 250 de kilograme de carne de cal, fara acte de provenienta, au ajuns pe mesele cumparatorilor din Hala Obor. Carnea a fost vanduta pe post de carne de vita, la un pret foarte atractiv.

Carnea de cal nu are efecte negative, decat in cazul in care vorbim de o carne necontrolata sanitar veterinar, spune Mircea Moldoveanu, medic veterinar.

In Romania, consumul de carne de cal nu este interzis, insa nu prea sunt clienti. Sunt 25 de abatoare autorizate sa taie si cai, dar carnea merge la export, in Italia si Franta.

Se poate! Un politist roman, aflat in timpul liber, a prins un hot ce tocmai furase cablurile unui lift... Doua politiste din cadrul IPJ Bacau si-au pierdut viata intr-un grav accident rutier...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x