Zilele de sărbătoare menite să celebreze dragostea (Valentine's Day&Dragobetele) au fost probabil doar zile obișnuite în ochii femeilor căsătorite, care au beneficiat recent de o promovare la locul de muncă.
Potrivit unui nou studiu în parteneriat cu Johanna Rickne, profesor la Universitatea din Stockholm, femeile care au avut parte recent de o promovare considerabilă la locul de muncă sunt mult mai susceptibile de a apela la un divorț.
Studiile doctorului Rickne a examinat femei și bărbați angajați la firme private cu 100 de angajați sau peste, iar rezultatele arată că femeile implicate într-o căsnicie aveau de două ori mai multe șanse să divorțeze la trei ani după o promovare la nivel de CEO, manager, comparativ cu bărbații.
În plus, cercetătorii au examinat 3 decenii de înregistrări ai angajaților sectorului public, iar concluzia a fost că doamnele alese pentru funcțiile oficiului public aveau de două sau chiar trei ori șanse mai mari de divorț de pe urma succesului din planul carierei.Femeile care lucrau în domeniul medicinei, al forțelor de ordine și al clerului s-au alăturat inconștient acestui trend.
Cercetătorii sunt de părere că tensiunea de după promovare și conflictele legate de absența timpului sunt motivele pentru care femeile ajung în aceste situații.Atunci când rolurile se schimbă în interiorul unui cuplu, pot apărea probleme.
De la diminuarea timpului petrecut în cuplu, la o schimbare în divizarea sarcinilor gospodărești, promovările aduc cu ele un munte de stres, în special acolo unde e vorba de stereotipuri legate de cum ar trebui să se comporte și să gândească o femeie.
"Este perceput drept ceva neobișnuit ca soțul să fie cei ce susțin succesul profesional al celuilalt." , a declar Rickne într-un interviu pentru BBC. Teoria sa enunță faptul că bărbații, în postura de soți, se acomodează mult mai greu cu noul post ocupat de partnera lor, asta din cauza unei inegalități sociale bazată pe sex, în care bărbații sunt portretizați drept figuri împuternicite, iar femile mai puțin, spre deloc.
Citește și: Femeile puternice nu au nevoie de bărbați! Este concluzia psihologilor. Cum explică specialiștii
Îndatoririle care vin odată cu poziția de CEO creează probleme mari într-o relație: ore lungi petrecute la birou, călătoriile constante și menținerea unei poziții elitiste în societate sunt doar câteva din lucrurile cu care mulți oameni nu se pot împăca de-a lungul unei relații.De cele mai multe ori este vorba și de frica bărbatului de a nu fi perceput mai slab decât o femeie, tema de un schimb al raportului de superioritate.
Charlotte Ljung, în vârstă de 39 de ani este un CEO din Suedia, care se ocupă de o platformă online de asistență pentru persoanele care trec printr-un divorț.Aceasta a declarat că cercetările lui Rickne sunt în conformitate atât cu propriile trăiri, cât și cu cele ale femeilor fin rețeaua de sprijin.
"Bărbații consideră la început că o femeie într-o poziție de putere este ceva intrigant și vor să percepuți drept susținătorii și ocrotitorii tăi-ceea ce este un lucru bun-dar undeva pe drum, atunci când dau nas în nas cu realitatea, au dificultăți în a procesa ceea e se întâmplă de fapt.", declară aceasta.
Ljung continuă și spune că o faimoasă glumă în rândul femeilor de succes este: "Cu cât lucrezi mai bine la muncă, cu atât e mai probabil să divorțezi."
Dar, din fericire, femeile pot să reducă șansele unui divorț printr-o metodă simplă și eficientă: să-și găseasă un partener potrivit.
Timp de mai multe secole, femeile au trăit într-o societate în care cea mai bună alegere de a escalda pe scara socială era căsătoria, potrivit unui studiu publicat de Institutul de Sociologie din America.
Și pentru că această diferențiere nu s-a redus nici pe departe pe cât de mult s-ar fi dorit, femeile au fost învățate să-și găsească bărbați cât mai de succes cu putință.Dar pentru femeile cu un statut preliminar înalt în societate, intră în joc alte condiții, cum ar fi alegerea unui partener mai apropiat ca și vârstă pentru o relație cât mai în vecinătatea egalității.
Această idee este susținută de cercetările lui Rickne, care a constatat că divorțurile în urma stimulării pe plan profesional sunt cele mai frecvente în căsniciile în care soția era considerabil mai tânără.Cuplurile apropiate ca vârstă sunt mult mai puțin înclinate să recurgă la divorț, alegând să se bucure de o relație bazată pe egalitate în obligațiile personale reciproce ale soților.
Potrivit unui document publicat de Școala de Studii Sociale și Familiale din cadrul Universității Britanice, relevă că divorțul este opțiunea comună în toate părțile lumii care înregistrează un grad mare de egalitate între sexe.
Gripa continuă să faca ravagii! Încă două persoane au murit. Numărul total al deceselor a urcat la 51... Autorităţile au confirmat un nou caz de coronavirus, tot la Timişoara. Numărul cazurilor la nivel național a ajuns la pa...