Antena Căutare

România este cel mai mare producător de porumb şi floarea soarelui din UE! De ce fermierii sunt nevoiți să-și vândă cerealele la prețuri pe nimic

Suntem sau nu campioni la producţia de porumb şi floarea soarelui? Depinde pe cine întrebi. În timp ce ministrul Agriculturii este convins că vom avea un an agricol la fel de bun ca 2018, în teren, mulţi agricultori constată fix contrariul.

Suntem sau nu campioni la producţia de porumb şi floarea soarelui? Depinde pe cine întrebi. În timp ce ministrul Agriculturii este convins că vom avea un an agricol la fel de bun ca 2018, în teren, mulţi agricultori constată fix contrariul. Cea mai mare nemulţumire pentru fermieri rămâne însă alta: de ani de zile, preţul de vânzare este foarte mic.

Dacă în 2007, anul intrării în Uniunea Europeană, România avea o producţie de cereale de 12 milioane de tone, astăzi, cifrele s-au triplat.

Ministrul Agriculturii mizează pe faptul că anul acesta, am cultivat porumb şi floarea soarelui pe suprafeţe mai mari decât în 2018. Realitatea de pe teren contrazice însă calculele lui Petre Daea. Există fermieri care au investit şi s-au trezit cu producţii sub aşteptări. De pe cele 150 de hectare cultivate în Dâmboviţa, Ion Achim a recoltat doar două tone de floarea soarelui şi şase de porumb.

Vara trecută, Comisia Europeană a cerut României să-şi revizuiască cifrele privind producţia record de porumb din 2018. Cele peste 18 milioane de tone ar fi fost umflate, cred autorităţile de la Bruxelles, ceea ce ar fi afectat bursa de cereale din Chicago.

De doi ani, România este cel mai mare producător de porumb şi floarea soarelui din Uniunea Europeană, însă performanţa nu se simte şi în buzunarele agricultorilor. În acest an, doar cei care şi-au făcut contracte din timp au obţinut un preţ bun la vânzare.

Vândut direct de pe câmp, un kilogram de porumb costă 65 de bani, în timp ce unul de floarea soarelui nu depăşeşte 1,3 lei. Păstrată însă în depozite, marfa ar putea fi vândută în primăvară cu 10% mai scump. Mulţi agricultori se plâng însă că nu găsesc silozuri.

Din cele peste 2,6 milioane de hectare cultivate cu porumb, aproape 80% din producţie, pleacă în alte ţări.

Teodora, fiica preotului Stamate, a primit o scrisoare înainte de a muri. Părinții au descoperit-o printre lucrurile fet... Visul de a avea un căţel s-a transformat într-un coșmar. Ce a păţit o tânără care a luat un labrador de pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x