- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În 2022, Floriile sunt sărbătorite pe data de 17 aprilie, exact cu o săptămână înainte de Paște. Ortodocșii își amintesc în Duminica Floriilor de intrarea Mântuitorului în cetatea Ierusalimului.
Floriile mai sunt cunoscute ca Duminica Patimilor, Duminica Floriilor, Duminica Stâlpărilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Românii celebrează anual această sărbătoare importantă și nu uită să țină cont de toate tradițiile sau superstițiile zilei de Florii.
Citește și: Cum va fi vremea de Florii. Meteorologii au făcut o estimare a temperaturii pentru următoarele 2 săptămâni
Pe 17 aprilie, mai mulți români cu nume e de flori își serbează onomastica, printre aceștia se numără: Florin, Florina, Violeta, Viorica, Brândușa, Crina, Crenguța, Dalia, Delia, Floarea etc.
Tradiții în Duminica Floriilor. Ce e bine să faci pe 17 aprilie 2022
În fiecare an, începând cu seara din Duminica Patimilor, ortodocșii merg la biserică pentru a asculta deniile, slujbele speciale dinaintea Paștelui. De asemenea, biserica acordă dezlegare la pește chiar în ziua de Florii, semn că românii care țin post pot consuma acest aliment, conform tradiții-superstiții.ro.
În Duminica Floriilor, oamenii duc în prima parte a zilei la biserică rămurele de salcie pentru a fi sfințite de preot. La finalul slujbei, fiecare ortodocs va luat o crenguța acasă pentru a o pune lângă icoane sau într-un loc curat. De asemenea, se menționează că salcia înlătură necazurile și bolile din locuințele oamenilor.
În același timp, se spune că bătrânii ating copiii cu crenguțele de salcie pentru a crește sănătoși. În unele zone din România, oamenii duc ramurile de salcie la mormintele persoanelor dragi pentru ca acestea să simtă că se apropie Paștele.
Mai mulți creștini își leagă salciile la mijloc pentru a scăpa de durerile de spate.
De Florii, unii oameni coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia pentru a fi date de pomană celor neajutorați, iar cei care au împărțit pâinile vor fi feriți de necazuri și boli, conform sursei citate mai sus.
Un alt obicei important pentru fetele de la sat este reprezentat de fiertul apei cu busuioc la miezul nopții spre Florii. Acestea trebuie să se spele pe cap cu apa pentru a avea un păr strălucitor și lung.
În Duminica Floriilor, femeile scot în curte hainele pentru a le scutura de praf și de tot răul care s-a adunat de-a lungul anului pe ele.
Superstiții în Duminica Floriilor. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie 2022
Sărbătoarea de Florii vine și cu superstiții pe care ortodocșii le consideră foarte importante. De cele mai multe ori, superstițiile din Duminica Florilor sunt legate de cum va fi vremea de Paște sau la vară. Se spune că așa cum este vremea de Florii, va fi și de Paște.
Mai mult decât atât, se consideră că va fi o vară frumoasă dacă broaștele vor cânta în ziua de Florii. În plus, se spune din bătrâni că nu este bine să se planteze copaci înainte de Duminica Floriilor pentru că aceștia nu vor avea roade, ci doar flori.
O altă superstiție din ziua de Florii este legată de spălatul pe cap, pentru că cei care aleg să facă asta vor încărunți mult prea devreme.
Cum arată locuința din Corbeanca a Elenei Udrea. Vila are 4 dormitoare și este situată într-un cartier semi-rezidenţial... Rezultatele la Simulare BAC 2022 se afișează astăzi. Unde pot afla elevii ce note au luat la simularea de bacalaureat...