Modificarea vine ca urmare a cresterii pretului gazelor importate, dar tarifele pentru populatie vor ramane nemodificate.
"Cresterea pretului gazului din import in moneda nationala de la 138, 88 lei/Mwh pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna octombrie (495 USD/mmc, la un curs de schimb de 2,96 lei/usd), la 149,54 lei/Mwh in prezent (495 USD/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/usd); Pretul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie-iunie 2012", informeaza ANRE.
Un alt motiv este cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 fata de perioada octombrie - decembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.
De asemenea, se modifica structura amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului - incepand cu 1 ianuarie 2012 (calculat ca medie a perioadei ianuarie-iunie 2012), fata de ceea ce a fost luat in calcul in luna octombrie.
Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de proportia dintre gaze din productia interna si gaze importate pe care o folosesc.
Cosul pentru companii este compus in proportie de 67% din gaze produse in Romania si 33% din gaze de import, in timp ce cosul destinat populatiei are 91,5% gaze din productia interna, iar diferenta din import.
Pentru acest an, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV. Astfel, pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut in iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu inca 8%.
VIDEO! Nastere extrema in Iasi: Mama fatului avea 155 de kilograme... CCR: Pensiile si salariile raman inghetate in 2012...