Antena Căutare

Ghidul pensionarului pentru 2018. Totul despre punctul de pensie și creșterea venitului

Problema pensiilor în 2018 redevine actuală, desi premierul Mihai Tudose a anunțat la finalul anului trecut că recalcularea promisă de Guvern ar putea fi gata cel mai devreme în 2019.

Problema pensiilor în 2018 redevine actuală, desi premierul Mihai Tudose a anunțat la finalul anului trecut că recalcularea promisă de Guvern ar putea fi gata cel mai devreme în 2019.

"Eu nu cred că va putea fi gata până în 2019 toată (n.r. - recalcularea pensiilor). Întâi trebuie să avem proiectul de lege (n.r.- legea pensiilor). Nu putem ieşi cu legea pe piaţă până când colegii mei de la Finanţe şi de la Muncă, doamna Olguţa Vasilescu, nu stabilesc exact cum se întâmplă acest lucru. Sunt cinci milioane de dosare care trebuie recalculate. Este un volum de muncă imens, o zonă care nu îşi permite nici cea mai mică eroare Le-am solicitat să înceapă cu pensiile mici şi cu cei mai în vârstă. Este un proces care va dura câţiva ani", a declarat primul-ministru.

Punctul de pensie va crește puțin peste câteva luni, dar la fel și pensia minimă garantată, iar scăderea la 10% a impozitului pe venit a făcut ca unele pensii să înregistreze deja creșteri (e vorba de cele pentru care se datoreză impozit la stat), scrie publicația avocatnet.ro, care informează despre schimbările veniturilor acestei categorii, anul acesta.

1. Punctul de pensie în 2018

Articolul continuă după reclamă

Acum, punctul de pensie are aceeași valoare ca anul trecut: 1.000 de lei. Din iulie însă, el va crește la 1.100 de lei, conform ultimelor modificări adoptate în domeniu. Creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului (notă: potrivit legislației pensiilor, pensiile trebuie să crească anual).

2. Pensia minimă garantată va crește anul acesta

În prezent, valoarea minimă a pensiei este de 520 de lei. Pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari presupune că nicio pensie nu se poate situa sub acest nivel minim stabilit prin lege. Iar din iulie nivelul va crește de la 520 la 640 de lei.

3. De ce au crescut deja unele pensii

Codul fiscal prevede că pensiile nu se impozitează dacă sunt sub 2.000 de lei. Deci, tot ceea ce depășește acest prag e supus impozitului pe venit. Până la 1 ianuarie, impozitul era de 16%, dar noul an a adus o scădere a acestuia cu șase procente. Prin urmare, suma ce merge la stat ca impozit este mai mică, iar pensionarii aceștia rămân cu mai mulți bani în buzunar.

Sursa: avocatnet.ro

Film de groază turnat într-un spital din Capitală! După eveniment, un adevăr cumplit a ieșit la iveală despre Spitalul C... Mâncare mai bună în spital decât la restaurant! Locul în care preparatele nu au miros de boală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x