Căutare Live

Guvernul trebuie sa modifice iar Codul Muncii

Atat de "bun" este noul Cod al Muncii pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, trecand peste orice forma de dialog cu partenerii sociali, incat Comisia Europeana obliga Executivul sa-l mai modifice o data pana la toamna, astfel incat sa respecte prevederile UE.

A fost in zadar si munca de PR dusa de premierul Emil Boc, actual ministru interimar al Muncii, pentru ca noua legislatie a muncii tot trebuie refacuta, astfel incat sa se suplimenteze cu o luna perioada in care angajatii care lucreaza peste durata normala a timpului de munca sa beneficieze de ore libere de la 60 de zile la 90 de zile calendaristice, si sa se extinda cazurile in care pot fi incheiate contracte de munca pe durata determinata.

Codul Muncii intrat in vigoare la 1 mai extinde perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, iar durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Cererea a fost formulata de CE in Memorandumul de intelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeana in urma misiunii din aprilie-mai 2011, obtinut de agentia Mediafax.

In document se specifica foarte clar: "Se va largi categoria de situatii in care pot fi folosite contracte de munca pe durata determinata, asigurandu-se ca aceasta nu va creste segmentarea pietei muncii. In acelasi timp, legislatia privind protectia angajatilor va fi adaptata la principiile flexicuritatii".

Principiul "flexicuritatii", care include si abordarea mai flexibila a procedurilor de angajare si de concediere, are menirea de a impaca pretentiile angajatorilor cu cele ale angajatilor, imbinand flexibilitatea si securitatea pentru lucratori si companii.

In campania de sustinere a noului Cod al Muncii, Guvernul Boc mizeaza pe numarul mare de contracte de munca incheiate datorita inaspririi amenzilor si introducerii pedepselor cu inchisoarea. Goana dupa contracte de munca si dupa taxe si impozite a determinat Executivul sa pregateasca inca o Ordonanta de Urgenta prin care sa dea dreptul inclusiv Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) sa angajeze cu contract individual de munca alte persoane.

Sursa: Jurnalul National

Alesii cer trei milioane de euro pentru un schit romanesc de pe Muntele Athos... Epava distrugatorului rusesc Moskva, gasita la Agigea...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri