Tradiția ouălor vopsite de Paște datează din timpuri străvechi, iar obiceiul este ținut și în zilele noastre. Gospoinele se pregătesc cu un meniu complet, nu doar pentru noaptea de Înviere și ziua de Paște, ci pentru întreaga perioadă până la Rusalii.
Citește și: Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Cât sunt bune, de fapt, ouăle fierte pentru Paște. Cât rezistă la frigider
Dacă unele gospodine sunt mai precaute și vopsesc de mai multe ori până la Înălțarea Domnului, după 40 de zile de la Înviere. Potrivit tradiției, în ziua de Înălțare se vopsesc din nou ouă și se împart după slujbă. De această dată nu se mai spune Hristos a Înviat / Adevărat a Înviat, ci Hristos S-a Înălțat / Adevărat S-a Înălțat.
Însă, de cele mai multe ori, românii pregătesc multă mâncare cu ocazie fiecărei sărbători. Acest lucru se întâmplă și în cazul vopsirii ouălor. Astfel că, cel mai probabil vor rămâne destule din noaptea de Înviere.
Citește și: Ce să faci cu ouăle rămase de la masa de Paște. Idei de rețete rapide și delicioase
Românii trebuie să știe că acestea sunt comestibile, însă până la un punct. Ele se pot păstra la frigider, însă durata de valabilitate variază în funcție de cum au fost gătite sau de când au fost luate din cuibar.
Potrivit unei surse, ouăle crude rezistă la frigider până la 4 sau chiar cinci săptămâni. Pentru cele din magazine trebuie verificată data de expirare trecută pe fiecare ou.
Ouăle fierte care sunt încă în coajă, însă, rezistă doar o săptămână la frigider. Consumate după acest termen, pot afecta sănătatea oamenilor. Pentru ouăle fierte care nu mai sunt în coajă termenul de valabilitate se reduce la cinci zile.
Pentru a verifica dacă un ou crud este sigur pentru consum, se poate folosi testul apei. Dacă oul plutește, trebuie aruncat. În schimb, dacă oul se scufundă pe o parte, este încă proaspăt și astfel sigur pentru consum.
Alexandru Cîrîc, oficial ICA a declarat următoarele: „În primul rând, dacă dorim să le ținem mai mult timp, ouăle roşii trebuie să le ținem la frigider. Putem să le ținem până la două săptămâni, nu avem o problemă din punct de vedere al siguranței alimentare, mai ales că sunt preparate termic.
Dacă nu le ținem la frigider, vom scurta această perioadă la cel mult o săptămână. Preparate termic pot rezista în siguranță și la temperatura camerei o săptămână.”
Citește și: Până când se ciocnesc ouăle roșii de Paște. Ce spune tradiția
Acesta aduce în discuție și ouăle fierte din supermarketuri și magazine: „Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig.
Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum. Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari.”
Ce să faci cu ouăle rămase de la masa de Paște. Idei de rețete rapide și delicioase...