Antena Căutare

In Capitala sint 14 licee private! Cel mai scump, American International School of Bucharest, percepe taxe anuale de până la 19.500 euro

Aproape 200.000 de elevi de clasa a opta vor trece prin emoțiile de neegalat ale repartitiei computerizate in licee. Și nu numai pentru invațamantul de stat, vin tare din urma cele 100 de licee private care functioneaza acum in Romania. Dintre acestea, 14 sunt numai in Capitala. Pentru cine e o afacere liceul privat?

O alternativa la invațamantul de stat, liceele private sunt și afaceri in toata regula, a caror prosperitate creste pe masura ce scade credibilitatea „colegilor” din sistemul de stat. In ceea ce-i priveste pe elevi, sansa de a invata intr-un liceu privat este conditionata de doua elemente cruciale: posibilitatea de a plati taxele de scolarizare si adaptarea la reguli si standarde stricte, asa cum se intampla si in marile unitati particulare de invatamant din afara.

„Acum doi-trei ani, elevii se inscriau la noi dupa ce avea loc repartitia in liceele de stat. Anul trecut, o parte au venit si inainte de repartitie”, spune Alexandru Sorescu, cofondatorul liceului particular Cronos, din Capitala. Cresterea numarului de elevi, adica de clienti, in definitiv, i-a determinat pe proprietari sa investeasca 350.000 euro in reabilitarea cladirii, pentru a creste capacitate de la 140 la 170 de locuri. „Anul trecut, 52 de copii s-au inscris in clasa a IX-a, dupa ce zece au terminat a XII-a”, precizeaza Sorescu. Acesta tine sa rastoarne mitul potrivit caruia invatamantul privat este apanajul celor care nu reusesc sa faca fata sistemului de stat si ca aici taxele de scolarizare elimina cerintele stricte de disciplina si evaluarea minutioasa a elevilor. Spre exemplu, asa cum se intampla si in strainatate, cei care nu reusesc sa se mentina la un anumit nivel impus sunt exmatriculati. Odata pentru ca reputatia trebuie pastrata si apoi pentru ca parintii investesc un capital uriasde incredere in cei pe care ii platesc pentru a le forma copiii.

„Doi-trei care fac probleme nu prea con¬teaza intr-un colectiv cu 800 de elevi, dar in liceul nostru, de 120 de elevi, acestia risca sa-i contamineze pe toti”, explica Sorescu. Disciplina cantareste mai mult decat notele obtinute la testele nationale si in scoala generala la admiterea in acest liceu, unde toti elevii poarta obligatoriu uniforme, iar orice chiul este raportat imediat parintilor.

Lungul drum spre profit

Un business al carui principal obiect de activitate este invatamantul nu poate fi pentru oricine. Un liceu privat obliga la investitii de cel putin 500.000 de euro, iar profitul apare dupa cativa ani. „O scoala nu poate sa isi acopere cheltuielile in primii doi-trei ani de functionare. In primul rand pentru ca in alegerea scolii credibilitatea este un factor important, iar aceasta se castiga in timp”, explica Sorescu. In al doilea rand, exista anumite specificitati, care nu permit crearea unui volum mare inca din start. Spre exemplu, in primul an nu se pot forma decat decat clase de a IX-a, in urmatorul a IX-a si a X-a si abia in cel de-al patrulea an un liceu ajunge sa aiba toate clasele.

Valurile schimbarilor legislative

Drumul catre profit in invatamantul pri¬vat este ingreunat si de obstacolele legislative. „Suntem ca barca pe valuri. Trebuie sa tinem vantul tot timpul”, spune Alexandru Sorescu (foto), referindu-se la schimbarile legislative care au influentat afacerile din invatamantul privat. Infiintat in urma cu noua ani, liceul s-a dovedit o portita de scapare pentru grupul scolar Cronos, care avea din ce in ce mai putini elevi pentru cursurile postliceale. „Tot mai multi s-au inscris la facultate, dupa ce s-a redus perioada de studii de la patru la trei ani. A fost o lovitura puternica, am scazut de la 800 de participanti la 200”, isi aminteste Sorescu. De altfel, in acea perioada, adica incepand din preajma anului 2005, multe scoli postliceale si-au inchis portile, pentru ca nu au reactionat suficient de repede la acesta modificare legislativa.

Liceul economic ar putea intra la apa

Vantul schimbarilor ii pune din nou la incercare pe jucatorii din invatamantul privat. Potrivit noului proiect al Legii Educatiei, clasa a IX-a se muta la gimnaziu, iar pentru profilul economic se infiinteaza clasa a XIII a. De aceeea, reprezentantii grupului scolar Cronos isi propun sa infiinteze si o scoala gimnaziala. Mai mult, anticipand ce¬rerea in scadere pentru profilul economic, au infiintat deja un profil teoretic in cadrul liceului.
„Profilul economic va intra in declin, cati vor mai vrea sa studieze un an in plus?”, se intreaba Alexandru Sorescu. El subliniaza totodata ca parintii sunt din ce in ce mai incantati de profilul teoretic, intrucat dezvolta cultura generala a copiilor, urmand ca abia in facultate sa se specializeze pe un anumit domeniu.

Vasla de la stat

Schimbarile legislative pot avea si efecte pozitive asupra invatamantului privat, mai ales cele care prevad o finantare de la stat si pentru liceele particulare. Desi poate parea putin, fiind vorba de subventionarea cheltuielilor cu pana la 5% din numarul total de liceeni, pentru institutiile private aceasta poate fi o adevarata gura de oxigen. „Finantarea de la stat ne-ar acoperi intre 20% si 30% din cheltuieli”, spune Sorescu, sperand ca prevederea legislativa sa se aplice din aceasta toamna.
El considera firesc ajutorul statului, acordat in acelasi mod si spitalelor private. „Statul trebuie sa asigure acces la educatie si sanatate. Parintii care platesc taxe la stat si au copii la particular nu sunt scutiti de plata lor”, mai spune Sorescu, anticipand ca ta¬xele scolare nu vor scadea in cazul primirii unui ajutor de la stat si ca, mai degraba, se vor oferi servicii de mai buna calitate. Taxa anuala la liceul Cronos ajunge la 2.600 lei, ceea ce inseamna incasari de peste 70.000 euro.

Casa noua pentru vremuri mai bune

Pentru afluxul mai mare de elevi s-a pregatit din timp cu un nou sediu si Liceul Teoretic Hyperion din Capitala, al carui numar de „clienti” a crescut de la 54 in 2000, anul infiintarii, pana la 303 de elevi in anul scolar 2011-2012. Cladirea noua, data in folosinta in anul 2008, este chiar unul dintre punctele forte in strategia de promovare a liceului in fata parintilor absolventilor de clasa a VIII-a, dupa cum explica Irina Pascu, presedintele Consiliului de Administratie al Liceului Hyperion. Iar admiterea in cadrul acestui liceu, unde numarul elevilor dintr-o clasa este de cel mult 25, se face doar pe baza optiunii elevului si a familiei sale, printr-un acord de parteneriat. In plus, taxa de scolarizare la acest liceu, care se adreseaza familiilor cu venituri medii, ajunge la 2.800 lei/an studiu.

Licee pentru toate buzunarele

Exista insa și in acest domeniu segmentul premium, cel puțin raportat la taxe. Acestea pot ajunge la cateva mii de euro pe an, un exemplu fiind Liceul Internațional de Informatica si Liceul Lauder. Cel mai scump liceu din Romania este insa American International School of Bucharest, care percepe taxe anuale de pana la 19.500 de euro.
Parintii aleg sa plateasca bani grei la aceste licee pentru a le asigura copiilor accesul la profesori cu experienta internationala, bacalaureat recunoscut in toata lumea si universitati de renume din afara tarii.mai

Citeste continuarea si alte amanunte interesante pe www.incomemagazine.ro

O nava cu echipaj romanesc s-a izbit de malul Dunarii... Flacarile au inghitit zeci de hectare de vegetatie din Harghita ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x