Antena Căutare

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți în această zi. Ce rugăciune trebuie să rostești azi

Înălțarea Domnului 2023 este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate cu sfințenie în această zi și ce rugăciune se rostește.

Înălțarea Domnului 2023 este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate cu sfințenie în această zi și ce rugăciune se rostește. | Shutterstock

Înălțarea Domnului este sărbătoarea cu cruce roșie din calendar care se serbează în fiecare an la 40 de zile de la Paște. Este o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru creștinii din toată țara, astfel că, majoritatea merg azi la biserică pentru a se ruga și pentru a da de pomană. Tot în această zi mai este sărbătorită și ziua Eroilor. Această sărbătoare a fost introdusă la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Romane din anii 1999 şi 2001, fiind considerată o sărbătoare națională bisericească.

Ce semnifică sărbătoarea Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului Iisus Hristos la cer este sărbătoarea care marchează încheierea perioadei pascale și venirea Cincizecimii. Între Învierea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt, grupul ucenicilor a trecut printr-o etapă pregătitoare, în care mintea le-a fost deschisă, prin arătările minunate ale Domnului Iisus Înviat, pentru a înțelege taina Învierii.

Cand e Înălțarea Domnului în 2023. Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Paște, conform calendarului ortodox

Articolul continuă după reclamă

În tradiție, această sărbătoare se mai numește și Ispas, denumirea provenind de la numele unui cioban care ar fi fost martor la acest eveniment. Legenda spune că ar fi fost ascuns după pietre și apoi a povestit ce a văzut. Se spune că era om bun și vesel, iar oamenii ar trebui ca în această zi să fie bine dispuși și să nu caute motive de supărare.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

În ziua aceasta, în loc de „Hristos a Înviat” se spune „Hristos a Înălțat” şi răspund cu „Adevărat s-a Înălţat”. În unele zone ale țării, precum Moldova, acest salut este folosit de oameni timp de trei zile.

De Ispas, creștinii merg la biserică și dau de pomană cozonac, ouă roșii și pască și ale feluri de mancare pe care gospodinele le pregătesc la fel ca în ziua de paște.

În unele zone ale ţării, de sărbătoarea Înălţarea Domnului, se practică obiceiul „cocorului” sau „zburătorului”. Copiii confecţionează păsări de hârtie numite cocţi şi le aruncă în aer, simbilizând înălţarea lui Iisus Hristos în Ceruri.

Credința populară spune că cel care moare de Ispas ajunge direct în Rai. O altă tradiţie de sărbătoarea Înălţarea Domnului este vizitarea cimitirelor şi aprinderea lumânărilor la mormintele celor adormiţi dintr-un neam.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Înălțarea Domnului. Ce semnificație are dacă o rostești azi

Se spune că cea mai puternică rugăciune pe care creștinii o rostesc este de Înălțarea Domnului. Aceasta este rugăciunea pe care dacă o rostești azi, poate face minuni.

"Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin".

(P) De ce să alegi o firmă de mutări mobilă. Cum să economisești timp și efort... Rezultate Loto 25 mai 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x