Antena Căutare

Cand e Înălțarea Domnului în 2023. Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Paște, conform calendarului ortodox

Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște. În 2023, sărbătoarea pică într-o zi de joi, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Află data completă când e Înălțarea Domnului în următoarele rânduri.

colaj de imagini cu iisus hristos care se inalta la cer, batrani si preoti in biserica Galerie
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște. În 2023, sărbătoarea pică într-o zi de joi, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Află data completă când e Înălțarea Domnului în următoarele rânduri. | Shutterstock.com

Potrivit calendarului ortodox, la 40 de zile de la Paște, când se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos, are loc Înălțarea Domnului. La această sărbătoare, românii înroșesc ouă, pregătesc bucate alese, la fel ca la masa de Paște.

De Înălțarea Domnului, salutul este ”Hristos S-a Înălțat!” și se răspunde cu ”Adevărat S-a Înălțat!”.

Cand e Înălțarea Domnului în 2023

Se spune că Cerurile sunt deschise de la Paște până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung direct în Rai.

Este ziua în care creștinii fac pomeni și împart pentru cei trecuți la odihna veșnică. Dintre preparate nu trebuie să lipsească brânza, ceapa verde, pâinea proaspătă și aburinda, precum și rachiul.

Citește și: Ce rugăciune să rostești ca să ai un somn liniștit toată noaptea. Ruga cea mai puternică care alungă grijile și suferința

Este sărbătoare mare, așa că enoriașii prăznuiesc cum se cuvine ridicarea lui Iisus Hristos la ceruri. De Înălțarea Domnului, casele și mormintele se curăță cu frunze de paltin și în unele zone se obișnuiește să se pună frunze de leuștean la ferestre.

Înălțarea Domnului, care are loc pe 25 mai în anul 2023, se mai numește și Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Se crede că Ispas era un cioban, care a stat ascuns după pietre, tăcut și umil, în timp ce Iisus Hristos se Înălța la cer.

În 2023, Înălțarea Domnului se sărbătorește într-o zi de joi, pe 25 mai 2023, conform calendarului ortodox.

De ce Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște

Iisus Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii.

Se spune că, în momentul în care Mântuitorul s-a ridicat la cer, a lăsat în piatră amprenta piciorului Său. Acum, în acel loc, se găsește o capelă rotundă.

Dar ce de Înălțarea Domnului Iisus Hristos a avut loc la 40 de zile de la Înviere, de Paște? Ei bine, din Secolul IV, s-a stabilit că durează 40 de zile până la "intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu". Înainte de această decizie, Înălţarea Domnului se celebra la Rusalii.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă dacă o rostești

Ce a spus Iisus Hristos înainte de a Se Înălța

Să ne aducem aminte de cuvintele pe care Mântuitorul le-a spus ucenicilor săi, înainte de Înălțare: „Va este de folos ca Eu să mă duc“ (In. 16, 7). „Dacă Eu doar voi învia, dar nu Mă voi duce ca să vi-L trimit pe Sfântul Duh, atunci toată iconomia Mea, întruparea, propovăduirea, răstignirea şi învierea vor fi zadarnice".

Astfel, Mântuitorul S-a ridicat la ceruri pentru că și-a încheiat misiunea pe pământ. Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Iisus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor, potrivit Wikipedia.

Ce reprezintă Înălțarea Domnului pentru ortodocși

Înălțarea Domnului înseamnă trecerea lui Iisus Hristos mai presus de toți îngerii și sfinții, ajungând pe tronul lui Dumnezeu, după cum spune Sfântul Ioan Hrisostom.

Semnificația Înălțării Domnului Iisus Hristos nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cerești a lui Hristos care e ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu.

Șederea de-a dreapta Tatălui semnifică inaugurarea domniei lui Mesia, împlinirea viziunii profetului Daniel despre Fiul Omului: „Și lui i s-au dat stăpânirea, slava și împărăția, și toate popoarele, neamurile și limbile îi slujeau lui. Stăpânirea lui este veșnică, stăpânire care nu va trece, iar împărăția lui nu va fi nimicită niciodată” (Dan 7, 14).

Citește și: Rugăciune către Sfântul Nicolae pentru ocrotirea tuturor copiilor. Rugă pentru sănătate, binecuvântare, pază și ajutor

Pentru ortodocșii români, sărbătoarea Înălțarea Domnului are o dublă semnificație. Potrivit unei decizii a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a fost adoptată în perioada 1999-2001, ziua Înălţării Domnului este considerată și Ziua Eroilor.

Deci, pe 25 mai 2023, nu este sărbătorită doar Înălţarea Domnului Iisus Hristos, ci sunt pomeniți toți eroii români căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

Catolicii sărbatoresc Înalțarea Domnului pe data de 18 mai 2023

În luna mai 2023, creștinii romano-catolici celebrează Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare de după Paște. Catolicii sărbătoresc Înălțarea Domnului pe data de 18 mai 2023, într-o zi de joi.

Rute alternative pentru a scăpa de aglomerația de pe litoral de 1 Mai. Cum poți evita ambuteiajele de pe Autostrada Soar... A1.ro, lider în categoria Divertisment cu 4.188.317 vizitatori unici în luna aprilie. Aplicația Antena 1 e lider naționa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x