Antena Căutare

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Obiceiul ce îți aduce spor în casă

In calendarul ortodox, astazi se praznuieste Imaltarea Sfintei Cruci. Zi de post negru, rugaciune si odihna pentru toti crestinii ortodocsi. Afla care este obiceiul acestei zile ce iti va aduce sporul in casa.

În calendarul ortodox, astăzi se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci. Zi de post negru, rugăciune și odihnă pentru toți creștinii ortodocși. Află care este obiceiul acestei zile ce îți va aduce sporul în casă.

“Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiştii în etnografie şi folclor în cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

Cum aduci sporul în casă

Preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.

Pe 14 septembrie, există obiceiul ca la biserică preotul să sfinţească busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Acestea sunt păstrate de credincioşi în casă, sunt puse la icoane şi îi apără de diverse boli. Mai mult decât atât, la sate acestea veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Sursa: adevarul.ro

E dezastru. Cea mai mare gafă a a manualelor acum a apărut: „Nu știm când le vom primi!”... E jale printre șoferi! Sute de conducători auto sunt devastați după ce au primit aceste amenzi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x