Antena Căutare

14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci, cruce roșie în calendarul ortodox

14 septembrie în calendarul creștin ortodox înseamnă sărbătoarea Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci. Este o sărbătoare religioasă marcată cu cruce roșie, iar asta aduce cu sine o serie de restricții pentru credincioși.

ziua crucii

14 septembrie în calendarul creștin ortodox înseamnă sărbătoarea Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci. Este o sărbătoare religioasă marcată cu cruce roșie, iar asta aduce cu sine o serie de restricții pentru credincioși.

Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 Septembrie, amintește aducerea Sfintei Cruci la Ierusalim, după ce fusese răpită de Hosroe, împăratul perșilor, în veacul VII. Este dezlegare la vin și untdelemn. Deoarece este o zi însemnată cu cruce roșie, preoții atrag atenția asupra semnifcației. Potrivit rânduielilor creștine, când suntem în sărbătoare de cruce roșie, este intrezis să lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a o face. Sarcinile de peste zi vor fi înlocuite cu mersul la biserică, post și rugăciune.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșilor li se recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului. În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.

Pe larg, toate rânduielile bisericești, credințele și superstițiile sunt explicate aici.

Articolul continuă după reclamă

Ce alte sărbători de cruce roșie avem în calendar până la finalul anului 2018

OCTOMBRIE:

Vineri, 26-Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei și vin).
Sâmbătă, 27-Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrală Patriarhală; Sf. Mc. Nestor.

NOIEMBRIE:

Joi, 8-Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Miercuri, 21-Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Post negru).
Vineri, 30-Sf. Ap. Andrei, cel întâi Chemat, Ocrotitorul României; †) Sf. Ier. Andrei saguna, mitropolitul Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, Ep. Etiopiei (Dezlegare la ulei și vin).

DECEMBRIE:

Joi, 6-Sf. Ier. Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei (Dezlegare la peste).
Marți, 25-Nașterea Domnului (Crăciunul).
Miercuri, 26-A două zi de Crăciun; (†) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana; Sf. Ier. Eftimie Mart., ep. Sardei (Hărți).
Joi, 27-A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap. întâiul Mc. și Arhid. ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este a doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii septembrie 2018. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Tradiții Obiceiuri Superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci.

Ce semnificație are sărbătoarea Sfintei Cruci

Oale de bucătărie: Cum le alegi pe cele mai bune si informații utile!... Ziua Crucii 14 septembrie. Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x