Antena Căutare

Calendar creștin ortodox 2018. Sărbătoarea de vineri, 14 septembrie

Calendar creștin ortodox 2018. Sărbătoarea zilei de 14 septembrie. Vineri, 14 septembrie, celebrăm Înălțarea Sfintei Cruci, ea este trecută în calendar ca fiind zi de Post

Calendar creștin ortodox 2018. Sărbătoarea de vineri, 14 septembrie Galerie
Ziua Sfintei Cruci | alexandrine.wordpress.com

În calendarul creștin ortodox ziua de 14 septembrie este însemnată ca fiind zi de sărbătoare. Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Această zi este zi de post, amintindu-ne de găsirea Sfintei Cruci pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

Mai mult decât atât, această sărbătoare trimite și la evenimentul din 629 când împăratul Heraclius a mers la regele Chosroes al perșilor pentru a recupera Sfânta Cruce. Acesta a depus-o la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Se spune că sărbătoarea Sfintei Cruci a luat naștere în anul 335. Atunci a fost sfințită biserica ridicată de împăratul Constantin cel Mare, chiar deasupra mormântului Mântuitorului.

A doua zi, episcopul Macarie al Ierusalimului a arătat credincioșilor pentru prima dată Crucea pe care Mântuitorul fusese răstignit. Această sărbătoare a avut inițial un caracter local, fiind prezentă doar în Ierusalem. Peste ani, această sărbătoare s-a extins și în Constantinopol începând cu 634, ajungând astfel ca sărbătoarea să se generalizeze în toată Biserica Răsăritului.

Creștinii merg la Sfânta Liturghie în această zi și postesc, rugându-se pentru a se curăța de păcate. Ziua Sfintei Cruci reprezintă una dintre primele sărbători înseamnate de la începutul noului an bisericesc.

Sursă foto: alexandrine.wordpress.com, ganduridinierusalim.com

Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Cum se face corect semnul crucii și de ce îl facem... Lovitură de teatru pentru MII DE STUDENȚI! Vor plăti un preț uriaș pentru o cameră!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x