În calendarul creștin ortodox ziua de 14 septembrie este însemnată ca fiind zi de sărbătoare. Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Această zi este zi de post, amintindu-ne de găsirea Sfintei Cruci pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.
Mai mult decât atât, această sărbătoare trimite și la evenimentul din 629 când împăratul Heraclius a mers la regele Chosroes al perșilor pentru a recupera Sfânta Cruce. Acesta a depus-o la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Se spune că sărbătoarea Sfintei Cruci a luat naștere în anul 335. Atunci a fost sfințită biserica ridicată de împăratul Constantin cel Mare, chiar deasupra mormântului Mântuitorului.
A doua zi, episcopul Macarie al Ierusalimului a arătat credincioșilor pentru prima dată Crucea pe care Mântuitorul fusese răstignit. Această sărbătoare a avut inițial un caracter local, fiind prezentă doar în Ierusalem. Peste ani, această sărbătoare s-a extins și în Constantinopol începând cu 634, ajungând astfel ca sărbătoarea să se generalizeze în toată Biserica Răsăritului.
Creștinii merg la Sfânta Liturghie în această zi și postesc, rugându-se pentru a se curăța de păcate. Ziua Sfintei Cruci reprezintă una dintre primele sărbători înseamnate de la începutul noului an bisericesc.
Sursă foto: alexandrine.wordpress.com, ganduridinierusalim.com
Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Cum se face corect semnul crucii și de ce îl facem... Lovitură de teatru pentru MII DE STUDENȚI! Vor plăti un preț uriaș pentru o cameră!...