Antena Căutare

Incendiul devastator din Oradea, detalii cumplite! Ce au descoperit anchetatorii

S-au făcut publice primele imagini din interiorul clădirii-monument care a ars la Oradea! Iar pagubele sunt imense. Foaierul de marmură, vitraliile cu elemente renascentiste, sobele de teracotă sau lămpile de bronz, toate au fost distruse de flăcările puternice. Un detaliu cumplit iese acum la iveală!

Se strâng bani din donaţii. Iar între timp, autorităţile încearcă să afle o cauză a incendiului. A fost deschis un dosar de cercetare in rem, pentru distrugere. Sunt și voci care susțin că focul ar fi fost pus intenționat.

Specialistii spun ca ancheta va fi una de durata. Anchetatorii anunta ca au fost luate mai multe ipoteze in calcul si promit ca toate acestea vor fi analizate.

Detalii importante ies la iveală!

Poliţiştii au deschis o anchetă şi încearcă să afle de la ce a pornit incendiul mai ales că Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică, excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior, care era conectat la reţeaua de iluminat stradal.

Palatul Episcopal din Oradea e acum o ruină. Focul a lăsat în urmă pereţi înegriţi şi cenuşă. Toate obiectele de valoare au fost făcute scrum. Nici din picturile murale nu a rămas aproape nimic. Din stradă, se vede şi bine amploarea dezastrului.

La ultima reabilitare, numai manopera de reconsturire a acoperişului a costat 200 de mii de euro. Iar pentru refacerea faţadelor, spune arhitectul Cristian Puşcaş, costurile se vor ridica la peste 150 de mii de euro. Faimosul candelabru din Foaierul de Marumură, Vitraliul în stil Art Nouveau sau cele patru sobe de maiolică vor fi refăcute în totalitate. La fel ca tot restul interiorului clădirii de patrimoniu.

Constituie într-adevăr o provocare reabilitarea și reconstrucția Palatului. O primă estimare arată că e nevoie de 1 milion, un milion şi jumătate de mii de euro. Dar, mai departe de orice sumă, rămâne valoarea culturală reală a secolului trecut. Una care a murit în incendiu.

În urma dezastrului rămân anchetele. Poliţişti, procurori, pompieri, inspectori în construcţii, arhitecţi şi reprezentanţi ai Epicopiei Greco-Catolice, toţi fac parte dintr-o comisie care trebuie să ajungă la mai multe concluzii. Cum a pornit focul, cât se mai poate reface din monument şi cine va plăti costurile reabilitării.

Cât despre costuri, Primăria Municipiului Oradea şi Episcopia Greco-Catolică au anunţat că se va deschide un cont pentru donaţii. Clădirea nu avea asigurare. Şi este doar unul dintre sutele de monumente din România în această situaţie.

Unele voci susțin că incendiul ar fi fost pus de cineva, dar doar ancheta va putea să demonstreze acest lucru.

Pericol de moarte la metroul din București! Mii de călători, la un pas de o tragedie cumplită! Ce s-a întâmplat... România, lovită de CUTREMURE! DOUĂ SEISME s-au produs într-un interval de 20 de minute! ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x