Serbarea de început de an școlar bate la ușă, așa că pregătirile sunt în toi. În orice hypermarket, vezi părinți și copii, umplând coșurile de cumpărături cu rechizite. Bucuria celor mici se transformă într-o gaură semnificativă în buzunarele familiei. Ce procent din salariul lunar al românilor se duce, anual, pe rechizite?
În România părinţii sunt nevoiţi să aloce peste 13% din salariu la începerea anului şcolar, conform Picodi, care a analizat cheltuielile pe care le fac părinţii pentru a-şi trimite copilul în clasa întâi atât în România, cât şi în alte 36 de ţări din lume, unde anul şcolar începe în lunile august-septembrie.
În cadrul analizei, articolele pe care ar trebui să le aibă cu sine un copil care merge în clasa întâi au fost clasificate în patru categorii:
- accesorii pentru depozitare
- articole pentru scris
- produse pentru colorat
- îmbrăcămintea pentru sport
Nu au fost comparate preţurile încălţămintei şi ale uniformelor şcolare, care, de obicei, variază în funcţie de deciziile interne ale fiecărei şcoli, şi nici ale manualelor.
Ca şi articol pentru depozitare, Picodi a analizat preţul ghiozdanului, care trebuie să fie suficient de mare şi încăpător pentru cărţi, caiete, penar, cutiuţă pentru mâncare şi o sticlă cu apă. Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în jur de 55 lei.
O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie.
În jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină. Îmbrăcămintea pentru sport - trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe - reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei.
Prin urmare, suma totală pe care o cheltuiesc românii cu ocazia începerii noului an şcolar este în 2018 de 250 lei (54 de euro), respectiv peste 13% dintr-un salariu lunar obişnuit din România, care este de 1.871 lei net.