Indemnizatiade somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie-noiembrie scoate arata insa ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat.
"Dupa inghetarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, in general pentru a compensa recenta evolutie a inflatiei, decupland in acelasi timp indemnizatia de somaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.
Guvernul incearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, avand in vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari, conform unor surse oficiale citate de Mediafax.
"Vor mai fi disponibilizari si anul viitor, dar economiile ar fi mai mici daca indemnizatia de somaj ar fi in continuare legata de salariul minim", au aratat sursele.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar ca Guvernul lucreaza in prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decat salariul minim.
"O varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat in calcul indicatorul social de referinta", a spus secretarul de stat.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
Guvernul a promis FMI ca va continua in 2011 reducerea numarului de angajati in sectorul public.