Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt atunci când piraţii au pătruns la bord. Aceștia au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului, printre care și un român!
Unul dintre cei 12 marinari răpiţi sâmbătă dimineaţă de la bordul vrachierului elveţian Glarus, în largul coastelor nigeriene, este şeful mecanic al navei, un bărbat din Constanţa, în vârstă de 60 de ani.
ROMÂN RĂPIT. Conform sursei citate, nava încărcată cu cereale se afla în marş în apele teritoriale nigeriene, la distanţa de 45 mile sud-est de insula Bonny, îndreptându-se spre portul Harcourt, pentru descărcare.
"Din informaţiile noastre, până în prezent, nu s-a stabilit niciun contact cu piraţii, dar, ca regulă, aceştia iau legătură cu compania armatoare într-un interval de 48 - 72 ore după răpire, iar compania Massoel Shipping, proprietara navei, a demarat procedura de criză pentru a elibera ostaticii cât mai repede cu putinţă. O echipă de negociatori a fost deja formată şi se aşteaptă să rezolve această situaţie rapid şi eficient. De asemenea, Poliţia Maritimă din Nigeria investighează cazul cu prioritate maximă, iar noi suntem în contact direct cu colegii noştri din sindicatul elveţian Nautilius, ce urmăresc îndeaproape cazul", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Adrian Mihălcioiu.
Cum au acționat pirații
ROMÂN RĂPIT. Potrivit autorităţilor maritime nigeriene, piraţii au urcat pe puntea navei Glarus cu ajutorul unor scări lungi, ridicate de pe nişte bărci rapide, după ce au tăiat reţeaua de sârmă ghimpată de pe balustrăzile de protecţie de pe bordurile navei.
După realizarea abordajului, în forţă, atacatorii au distrus echipamentele de comunicaţii de la bord, înainte de a părăsi nava spre o destinaţie necunoscută, cu 12 din cei 19 membri ai echipajului, pe care i-au luat ostatici, aceştia fiind de naţionalitate croată, filipineză, bosniacă, română, ucraineană şi slovenă.
ROMÂN RĂPIT. "Conform ITF (Federaţia Internaţională a Transportatorilor) - care preia date publicate de Biroul Internaţional Maritim al Camerei Internaţionale de Comerţ (IMB), atacurile piraţilor au apărut cu o frecvenţă tot mai mare în apele nigeriene, iar în Golful Guineei, unde a fost atacată navă Glarus, acesta a fost cel de-al 29-lea incident de piraterie din acest an, ceea ce reprezintă peste 40% din totalul incidentelor de piraterie de la nivel global. Multe ţări nu permit, încă, prezenţa gărzilor înarmate pentru protecţia echipajelor la bordul navelor ce navighează sub pavilioane naţionale, iar Nigeria nu dă dreptul deţinerii sau folosirii armelor la bordul oricăror nave în apele teritoriale nigeriene", a subliniat Adrian Mihălcioiu, potrivit Agerpres.