Florin Cîțu a anunțat la începutul acestei săptămâni faptul că dublarea alocațiilor a fost amânată din cauză că nu există surse de finanțare la momentul actual. Mai mutlt decât atât se pare că nu este exclus ca alocațiile să fie înlocuite cu vouchere.
În acest mod, potrivit lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, ar urma să dispară fenomenul părinților care stau acasă și nu muncesc, bazându-se pe alocația copiilor.
ALOCAȚII ÎNLOCUITE CU VOUCHERE
"Majorarea a fost amânată pentru că a venit fără surse de finanţare. A fost un amendament aruncat în ultimul moment fără sursă de finanţare. Dacă erau responsabili, trebuia să vină şi cu sursa de finanţare. Vom căuta şi vom găsi bani şi pentru creşterea alocaţiilor din august 2020. Propunerea domnului premier este o propunere interesantă, este un sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri şi vor fi direcţionaţi către sănătate, educaţie etc. Este un sistem folosit şi în SUA şi în Finlanda. Nu e o încă o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred că mai multe detalii are doamna ministru de la Muncă (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o variantă pe care eu aş susţine-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani sunt folosiţi în beneficiul copiilor şi nu în alte scopuri", a explicat Cîţu la Digi24.
Ludovic Orban, premierul României, a menționat că nu s-a luat o decizie oficială în privința alocațiilor, dar că s-a discutat faptul că există și alte metode de acordare a acestor resurse.
Alocațiile copiilor ar putea să fie înlocuite cu vouchere
Propunerea a fost criticată dur de către cei de la PSD, care au acuzat PNL de faptul că amână promisiunile făcute legate de dublarea alocațiilor.
Reacția românilor a fost împărțită. Unii au considerat că măsura este bună și îi determină pe părinți să folosească alocațiile strict pentru nevoile copiilor, în timp ce alții au considerat că această schimbare va obliga părinții să facă anumite cumpărături care să se încadreze în suma impusă pe voucher, situație în care fie nu vor atinge suma impusă și vor pierde bani, fie vor fi nevoiți să mai scoată din buzunar pentru a completa.
Părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori se mai joacă şi la păcănele, potrivit ministrului propus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Ministrul Muncii a propus ca soluţie pentru această situaţie înlocuirea alocaţiilor cu un sistem de vouchere care să încurajeze şcolarizarea copiilor.
"În Constituţia României este garantat dreptul copilului de a primi alocaţie, dar este la latitudinea autorităţilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuţie ideea eficientizării sistemului actual; o soluţie ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuţie cu şcoala, ca să încurajăm părinţii să vină mai des la şcoală", a adăugat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că va lansa la momentul oportun o consultare publică pe acest subiect.
Buzău: Număr mult mai mare de infecţii respiratorii şi de cazuri de gripă comparativ cu perioada similară a anului trecu... Costache: Anul acesta înregistrăm cel mai mic număr de decese din ultimii ani din cauza gripei, semn că vaccinarea şi ca...