Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Omul care i-a împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, acum 30 de ani: "Le-au pierdut cadavrele, ofițerul nu știa că sunt ei, morți, credea că păzește două colete mari"

Ionel Boeru, omul care i-a împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, acum 30 de ani, a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în ziua de 25 decembrie 1989. După ce au fost executați și li s-a constatat moartea, cadavrele celor doi au fost legate cu sfoară și făcute colete. Ofițerul însărcinat să le păzească nu a știut că are grijă, de fapt, de doi morți. Câteva ore mai târziu, corpurile tovarășilor erau de negăsit.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989

Într-un interviu în exclusivitate, la Antena 3, Ionel Boeru a povestit cum a decurs ziua de Crăciun de acum trei decenii, când soții Ceaușescu au fost executați. Nicolae și Elena Ceaușescu s-au certat cu militarii, ea fiind cea care a primit cea mai dureroasă replică: „Leano, până aici ți-a fost”. Elena Ceaușescu l-a înjurat.

Citește și: Ceaușescu: ”Vă invit la București, în ianuarie 1990, tovarășe Gorbaciov!” ”Ei, lasă, să trăim noi până atunci”...

„Am fost selectat eu și șapte subofițeri. Misiunea a fost lungă. Ne-am urcat în două elicoptere și am plecat spre București. Am aterizat și a venit generalul Stănculescu cu niște civili și i-am dat raportul. Era al patrulea om ca putere în armată.

Am aflat apoi de ce suntem acolo. Mi-a spus generalul Stănculescu că urmează procesul soților Ceaușescu.(...)Stănculescu a dat ordin să se facă rechizitoriul și să stabilească încăperile. Apoi mi-a comunicat că are nevoie de doi oameni foarte buni să-l păzească(...).

Citește și: Ceaușescu a fost cât pe ce să facă o gafă diplomatică, pentru un moft al Lenuței! „Îl vreau! Nu voi pleca fără el!”

Ionel Boeru: "Am aflat înaintea procesului că după proces acești oameni vor fi executați. Mi-a spus că are nevoie să fac plutonul de execuție, atunci cei doi care îl păzeau s-au oferit. Am fost obligat să fiu al treilea. Ni s-a spus cum va avea loc execuția. Să tragem de la șold câte un încărcător plin în cei doi"

Omul care i-a împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, acum 30 de ani: "Le-au pierdut cadavrele, ofițerul nu știa că sunt ei, morți, credea că păzește două colete mari"

(*Ionel Boeru, omul care i-a executat pe soții Ceaușescu)

Cadavrele soților Ceaușescu, pierdute pe stadionul Ghencea

„Ei au fost verificați de doi doctori, unul care a venit cu noi și doctorul unității. Erau morți. Și atunci au venit niște militari cu sfoară și i-a legat colete. Am primit ordin să-i punem într-un elicopter cu care m-am deplasat și eu. Unul din plutonul de execuție a trebuit să stea așezat pe cadavrul lui (al lui Nicolae Ceaușescu - n.red.). E vorba de Dorin Cârlan.(...)

Ionel Boeru, omul care i-a împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu:Am lăsat cadavrele acolo și am plecat în unitate. Ofițerul nu știa ce păzește, știa că sunt două colete”

„La Ghencea am primit ordin să aștept salvarea și să predau coletele. Gațu organizase Crăciunul și îi invitați la masă pe toți. Au intrat acolo și au uitat de noi. A început să se însereze și unul dintre piloți mi-a spus că are probleme cu unul dintre elicoptere și vine noaptea. Am făcut semn la niște militari cu care vorbisem și a venit un ofițer și i-am zis că vine o salvare și să predea coletele. Și am lăsat cadavrele acolo și am plecat în unitate. Ofițerul nu știa ce păzește, știa că sunt două colete. Le-am lăsat în interiorul stadionului, lângă o margine. Culmea e că n-a venit nicio salvare, a venit un transportor blindat. Am aflat de la ofițerul respectiv. Ofițerul când a văzut că vine transportorul a plecat la unitate. Cei cu transportorul au căutat și n-au găsit. Era întuneric, erau învelite în verde. Le-a găsit Stănculescu a doua zi. Eu când am ajuns în unitate ei aflaseră deja ce se întâmplase. Am adormit, la 12 noaptea vine comandantul garnizoanei și mă trezește să merg la telefon. Era Mugurel Florescu, m-a făcut în toate felurile și mi-a zis să mă prezint la București de dimineață. Nu m-am dus, s-a dus un pilot și un maistru. Dar până au ajuns ei, au găsit cadavrele. Și tot atunci s-a tras asupra transportorului din Ministerul Apărării. Stănculescu a fost rănit la mână și un căpitan a fost rănit destul de grav și a fost internat(...). Cadavrele au fost duse la IML, la Spitalul Militar”, a mai spus Ionel Boeru.

Recomandari