Căutare Live

Ceaușescu a fost cât pe ce să facă o gafă diplomatică, pentru un moft al Lenuței! „Îl vreau! Nu voi pleca fără el!”

Nicolae Ceaușescu a fost cât pe ce să distrugă o relație diplomatică, pentru un moft al soției lui. Tovarășul Suprem a ajuns într-o încurcătură de zile mari, din care l-a scos doar generozitatea oaspeților.

Elena și Nicolae Ceaușescu in Moldova și Deltă, în vara anului 1976.

Potrivit scriitoarei Diane Ducret, în iunie 1975, Nicolae și Elena Ceauşescu au fost invitați în reședința de vacanță a regelui Hussein al Iordaniei, în golful Aqaba, Marea Roşie.

Aceea a fost prima dată când Elena Ceauşescu a pășit pe un iaht. Tovarășa a decis pe loc că îi trebuie acest obiect de lux plutitor.

„Vreau acest iaht (...) Nu voi pleca de aici fără el", ar fi spus Elena Ceaușescu, în timpul unei plimbări pe plajă, după cină.

Nicolae Ceauşescu a considerat că ideea soției lui a fost una bună! De ce nu ar avea şi el propriul iaht ancorat la ţărmul Mării Negre?

Imediat, Ceaușescu l-a însărcinat pe interpretul său cu o misiune de maximă importanţă: să îl convingă pe regele Hussein să îi ofere iahtul.

Ceaușescu a fost cât pe ce să facă o gafă diplomatică, pentru un moft al Lenuței! „Îl vreau! Nu voi pleca fără el!”

Nicolae și Elena Ceaușescu in Moldova și Deltă, în vara anului 1976.

A doua zi, soții Ceaușescu au primit un apel telefonic de la regele Iordaniei, jenat de insistenţele Elenei. A încercat să le explice că iahtul era un dar al lui pentru fiica sa, prințesa Alya. A urmat un moment de tăcere tensionat.

Pentru a evita ruptura diplomatică, a intervenit regele Iordaniei. „Însă voi da ordin, imediat, să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite. Vă propun ca numele său să fie «Prietenia»", ar fi spus suveranul, potrivit lui Diane Ducret.

De altfel, după zece ani de când Nicolae Ceaușescu ocupa prima poziţie în ierarhia Partidului Comunist Român, dorinţele Elenei erau îndeplinite în mod sistematic. Era suficient ca cererile ei să fie transmise guvernului francez şi celui german. „Aminteşte-ţi cum au reacţionat nemţii", îi spunea Elena soţului ei, în faţa generalului Pacepa, pe atunci consilierul personal al lui Ceauşescu şi şeful Securităţii.

„A fost suficient să pronunţi cuvântul «maşină» într-o mică aluzie, iar toată lumea a început să ne ofere maşini. Câte am primit deja? Limuzina Mercedes 600 pentru Tovarăşul, un Mercedes 450, un model coupé pentru Zoia şi două automobile Audi pentru Nicu. Şi o limuzină de aproape 10 metri pentru Tovarăş care poate fi un birou ambulant", a mai scris Diane Ducret într-o lucrare a sa, intitulată „Femmes de dictateur" (Partenere de dictatori, n.r.).

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
felicitare cu flori roz pe margini pe care scrie mesaje de sfantul andrei 2021
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Mai multe articole

În cartea „Orizonturi roşii”, fostul director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi consilier al lui Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa, a scris că, încă de la mijlocul anilor 1970, „un iaht personal şi o limuzină Rolls-Royce au devenit pentru Ceauşescu o importantă problemă de prestigiu”.

Fugit din ţară în 1978, Pacepa a aflat şi el despre tratative ale lui Ceaușescu pentru cumpărarea iahtului ce a aparţinut magnatului Aristotel Onassis, ce ajunsese în proprietatea preşedintelui Greciei, Konstantinos Karamanlis.

Pacepa a consideerat că luxul vasului a orbit-o mai degrabă pe Elena Ceauşescu. „Linia sa elegantă, şemineurile, saloanele luxoase, precum şi prezenţa la bord, pe puntea superioară, a unui hidroavion de culoarea canarului, balustradele acoperite cu piele de balenă i-au produs încântare Elenei, fără îndoială”, scria Pacepa.

Însă, Ceaușescu nu a mai reușit să cumpere acest iaht. Karamanlis a demisionat din funcţia de preşedinte al Greciei la 10 martie 1985, iar succesorul acestuia, Sartzetakis, nu a vrut să se despartă de iahtul prezidenţial.

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri