Antena Căutare

Ce trebuie să facă o persoană care se întoarce acum în țară, pentru a scăpa de carantină. Informații privind izolarea la domiciliu

Ce trebuie să facă o persoană care se întoarce în țară în prezent, pentru a evita carantina? Direcțiile de Sănătate Publică au oferit explicații utile privind izolarea la domiciliu, odată cu intrarea în starea de alertă.

Ce trebuie să facă o persoană care se întoarce acum în țară, pentru a scăpa de carantină. Informații privind izolarea la domiciliu
Zeci de oameni au intrat în țară prin vama Nădlac. Din 15 mai, carantina a fost înlocuită cu izolarea la domiciliu | Hepta

Începând cu data de 15 mai 2020, România a intrat în stare de alertă, astfel toate persoanele care revin în țară, indiferent de țara sau zona din lume de unde se întorc, intră automat în izolare la domiciliu. Cei care încalcă izolarea sunt băgați în carantină și sunt obligați să suporte costurile cu cazarea și masa, explică Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Regulile sunt valabila la nivelul întregii țări, anunță autoritățile competente.

Pașii care trebuie urmați de către persoanele care intră în România

  • La intrarea în țară, fiecare persoană completează o declarație pe proprie răspundere în care precizează locația unde se va izola timp de 14 zile, singură sau împreună cu familia.
  • După ce ajunge la domiciliu, contactează telefonic medicul de familie. În cazul în care nu există medic de familie, va contacta reprezentanții administrației locale (primăria sau asistentul comunitar din localitatea de domiciliu).

Citește și: Ludovic Orban, prima reacție cu privire la situația miilor de oameni din Vama Nădlac: „Pur şi simplu a fost un val de venire în ţară”

  • Ulterior, prin medicul de familie sau prin asistentul comunitar, persoana aflată în izolare va fi contactată telefonic, zilnic, pentru evaluarea stării de sănătate. În cazul în care apar modificări ale stării de sănătate, acestea se raportează imediat iar persoana respectivă va fi tratată fie prin medicul de familie, fie prin apelare directă la 112 dacă starea se agravează.
  • Pentru a evita izolarea și a celorlalți membri ai familiei cu care persoana revenită în țară ar urma să intre în contact, DSP Alba recomandă izolarea în spații individuale, cu acces separat, fără a veni în contact direct cu membrii familiei pe durata celor 14 zile de izolare.

Termenul de izolare este de 14 zile de la data intrării în țară

  • Termenul de izolare este de 14 zile de la data intrării în țară, și nu de la data întocmirii formalităților de către medicul de familie sau de către asistentul comunitar.

Citește și: Nunțile și botezurile din România, date peste cap! Numărul persoanelor care pot participa a fost redus, din nou!

  • Pe perioada izolării, persoanei aflate în izolare NU i se va face automat un test de detectare a COVID-19. În continuare sunt testate, conform algoritmului național, doar persoanele care prezintă simptome sau care sunt contacți cu persoane deja confirmate.

Persoanele intrate în carantină până în data de 15 mai NU pot părăsi carantina

  • Persoanele intrate în carantină până în data de 15 mai NU pot părăsi carantina, decât în cazuri medicale excepționale și doar cu acordul DSP.
  • Cei care încalcă izolarea intră automat în carantină, fiind obligați să suporte costurile cu cazarea și masa.
Suceava, din nou în alertă! Cadre medicale infectate "pe capete" cu coronavirus, de pacienți aduși din alte ju... Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial de la Iaşi, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi reabilitat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x