Antena Căutare

Jurnalista Observator Andreea Filip, premiu pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ: „Ştim foarte bine că avem o putere imensă”

Jurnalista Observator Andreea Filip a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ ca urmare a materialelor-anchetă despre scoicile din Marea Neagră.

Galerie
Jurnalista Observator Andreea Filip, premiu pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ, după ancheta despre scoicile din Marea Neagră: „Presa are puterea de a schimba lucrurile în bine” | Antena 1

A fost seară de gală pe litoral. Peste 40 de oameni de succes, din întreaga ţară, au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Mamaia. S-au decernat premii pentru cariere strălucite în teatru, film, televiziune şi chiar în domeniul HoReCa. Printre premianţii serii s-a numărat şi jurnalista Observator Andreea Filip, care a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ ca urmare a materialelor-anchetă despre scoicile din Marea Neagră, potrivit observatornews.ro.

Jurnalista Observator Andreea Filip, premiu pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ, după ancheta despre scoicile din Marea Neagră

„Meseria de jurnalist înseamnă viaţă în sine, înseamnă un ritm alert. Ştim foarte bine că avem o putere imensă, presa are puterea de a schimba lucrurile, de a schimba lucrurile în bine. Asta facem şi noi la Observator, asta am făcut, alături de colegii mei de la Observator”, a spus Andreea Filip după ce a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ.

În urma dezvăluirilor din primăvară, în care Obervator arăta că midiile scoase din Marea Neagră sunt un pericol pentru sănătate, statul român a creat, câteva luni mai târziu, cadru legal pentru ferme de scoici.

O anchetă Observator a arătat că midiile au fost recoltate ilegal din zona porturilor. Acestea aveau o concentrație de hidrocarburi de 20 de ori peste limita permisă.

„Este un fel de plăntuţă, să-i spunem aşa, care trăieşte în apă. Acest fitoplancton acţionează ca un fel de semnal de alarmă. Ca un trigger. Dacă depăşeşte anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă”, declară Corina Ivanciu, Director Executiv Adjunct DSV Constanţa.

Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa a interzis recoltarea între Năvodari și Mangalia la momentul dezvăluirii anchetei Observator.

În ultimul timp, numărul microalgelor din Marea Neagră a explodat. Ar trebui să fie 50.000 într-un litru de apă, iar acum sunt de 20 de ori mai mult. Bacteriile se înmulțesc, algele le asimilează, se descompun și apoi sunt filtrate de midiile care rețin toxicitatea, devenind astfel nocive.

Citește și: Pericol în Marea Neagră. Midiile și rapanele au fost scoase de pe piață. Ce nereguli s-au găsit

Rezultate Loto azi, 15 august 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Ce au putut să facă patru turiști români într-un restaurant din Grecia. Au ajuns "de râsul lumii" când poveste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat Marti, 17.09.2024, 16:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x