Căutare Live

Alimente ce pot declanșa boli cardiovasculare, diabet și cancer, în România! Lege pentru limitarea substanțelor nocive, adoptată!

Un proiect de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente, ce pot declanșa boli cardiovasculare, diabet și cancer, a fost adoptat, marți, de Parlamentul României.

Alimente ce pot declanșa boli cardiovasculare, diabet și cancer, în România! Lege pentru limitarea substanțelor nocive, adoptată!

profimediaimages.ro

Acizii grași trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuși din alimentele procesate, responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului.

Proiectul de lege, inițiat de USR, prevede limitarea acestor AGT la maximul 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conținut alimentelor. Acesta a fost adoptat de Parlament la un an după ce UE a adoptat un regulament similar.

Potrivit inițiatorului proiectului de lege, Adrian Wiener, studiile arată că în România acești acizi grași trans sunt prezenți în margarină, chipsuri, biscuiți, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate și napolitane.

Un aport zilnic de acizi grași trans peste limita de 2% impusă de lege crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de senatorul – medic Adrian Wiener. Mai mult, aceleași studii arată că acești acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și Alzheimer.

Lista de alimente ce te protejează împotriva COVID-19! Brânza cu mucegai, între ele! „Pacienții care au murit nu aveau în corp vitamina ce se găsește în acestea”

Inițiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că reglementarea va avea în România „un impact major, semnificativ mai mare decât în alte state UE” din cauză că incidența bolilor cardiovasculare în România este mult peste media europeană, în timp ce prevenția cardiovasculară este mult mai scăzută.

Cancerul poate fi depistat cu patru ani înainte ca simptomele să apară! „Testul mai este numit biopsie lichidă”

Potrivit estimărilor inițiatorilor proiectului, acesta ar putea contribui la salvarea a o mie de vieți anual în România.

Proiectul a trecut și de Senat, și de Camera Deputaților, iar pentru intrarea în vigoare mai trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Document. Purtarea măștii devine obligatorie și în spații deschise! Ce restricții noi se impun...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri