Antena Căutare

Locul din România unde agheasma curge la robinet. Localnicii au primit apă sfințită în gospodării. Cum a fost posibil

În comuna Costești din județul Vâlcea locuitorii au primit ageasmă direct de la robinet. Sfințirea apei s-a realizat chiar în locul de unde se face aprovizionarea cu apă.

Colaj cu apă Galerie
Locuitorii unei comune vâlcene au primit apă sfințită la robinet | Shutterstock

În fiecare an, La Biserica "Schitul 44 de Izvoare" din satul Pietreni se oficiază ritualul de sfinţire a apelor din Vinerea Luminată. De câţiva ani, după ce autorităţile au captat aceste izvoare pentru a le folosi ca sursă de alimentare cu apă în localitate, agheasma ajunge în gospodăriile localnicilor racordaţi la reţea. Astfel, de Izvorul Tămăduirii, apa sfințită a curs la robient în comuna vâlceană Costești.

Citește și: Medicool sezonul 4, 11 martie 2023. Cât este de potabilă apa? Teste din mai multe locații

Locuitorii unei comune au primit apă sfințită la robinet

Primarul localității a explicat cum a fost posibilă acastă alimentare cu „apă sfințită”.

"Tradiţia a rămas, iar aici, la Pietreni, se face slujba de sfinţire a apei, agheasma mică, chiar în locul de unde lumea din Costeşti beneficiază de apă, astfel că va beneficia de o apă sfinţită chiar la robinet. Lângă biserică este o galerie, care a fost săpată de foşti deţinuţi politici, şi acolo se află 44 de firide de unde vine apa din munte, se adună într-un bazin colector şi de acolo într-un bazin mai mare, undeva la 300 de metri cubi de apă, de unde pleacă spre comuna Costeşti în jos, spre Pietreni şi spre Costeşti, de unde lumea beneficiază de apă potabilă.

Au, cum s-ar spune, agheasmă direct la robinet în Vinerea Luminată. Chiar se spune că de Vinerea Luminată apele sunt sfinţite şi este bine să se dea apă la animale ca să fie sănătoase tot timpul anului", a precizat primarul din Costeşti, Toma Peştereanu, potrivit Agerpres.

Citește și: Voia să facă o baie spumoasă când a observat că din robinet atârnă niște fire negre. Descoperirea a băgat-o în sperieți

Sursa de alimentare cu apă din satul Pietreni vine din cele 44 de izvoare de la poalele masivului Buila-Vânturariţa. Biserica 44 de Izvoare are o istorie bogată:

"Primul care a vrut să construiască un palat la Costeşti a fost Carol I, pe un platou de lângă Mănăstirea Bistriţa. A renunţat pentru că nu se putea realiza legătura cu trenul. Apoi a vrut să construiască la Pietreni un palat pentru Ferdinand şi Maria. A renunţat însă tot din cauza lipsei căii ferate şi a ales Sinaia atât pentru castelul Peleş, cât şi pentru castelul Pelişor. Legăturile reginei Maria cu această zonă şi cu pietrenii au fost însă întotdeauna foarte strânse, ştiut fiind că în 1936, cu doi ani înainte de a muri, ea a fost la Biserica 44 de Izvoare şi datorită intervenţiei ei, lăcaşul de cult, care ajunsese într-o stare avansată de degradare, a fost reparat", spune Dumitru Bondoc, autor al unei monografii a comunei Costeşti.

Biserica "44 de Izvoare", care poartă hramul "Sfântul Nicolae", a fost construită între anii 1700 şi 1701.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2023. Ce nu este bine să faci pe 23 aprilie... Urări de Sfântul Gheorghe: mesaje și felicitări. Imagini cu ”La mulți ani” pentru 23 aprilie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x