Live acumChefi la cutite Sezonul 9 (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Legea privind acordarea ajutorului de deces va fi modificată! Cine sunt persoanele care pot primi peste 5.000 de lei de la stat

Numărul persoanelor care ar putea să beneficieze de ajutor de deces ar putea să crească în perioada următoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care prevede extinderea sferei persoanelor care pot beneficia de acest ajutor.

Numărul persoanelor care ar putea să beneficieze de ajutor de deces ar putea să crească în perioada următoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care prevede extinderea sferei persoanelor care pot beneficia de acest ajutor.

Astfel, potrivit acestui proiect, persoanele aflate în concediu de creștere a copilului de până la doi ani ori șapte ani, în cazul copilului cu handicap, ar putea să beneficieze de acest ajutor, în cazul decesului acestora ori al unui membru de familie, însă doar cu condiția ca ca persoana în cauză să fi fost asigurată înainte de a intra în concediu și raportul de muncă să fie suspendat.

Citește și: Ajutor de deces 2019. Ce valoare are ajutorul de înmormântare și cum se obține

"Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 7 ani (...) sau al unui membru de familie al acesteia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau I din lege (salariați, funcționari publici, asimilați salariaților, aleși - n.red.) și raportul de muncă a fost suspendat", prevede, mai exact, proiectul de ordonanță, care, odată ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, va modifica actuala lege a pensiilor.

O altă modificare în ceea ce privește acordarea ajutorului de deces vizează persoanele care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat. Mai exact, dacă, în ultimele trei luni anterioare decesului, persoana a fost asigurată măcar o zi, atunci ajutorul va fi acordat, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Se dau bani de înmormântare de la Casa de Pensii! Noi reguli pentru ajutorul de deces: Sumele sunt considerabile

Ajutorul de deces se acordă, atunci când moare un salariat sau un pensionar (sau un membru al familiei acestora), persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Sumele care se acordă, în 2019, ca ajutor de deces sunt:

  • în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 lei;
  • în cazul decesului unui membru de familie (care nu trebuie neapărat să fi fost asigurat) al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.
Recomandari