Copiii cersetori sunt afaceristi iar, in zilele de pelerinaj, afacerile cu obiecte bisericesti, merg de minune. Totul se negociaza, iar pelerinii scot mai usor bani din buzunar.
Cersetorii au deja experienta. Stiu cand sa vorbeasca frumos si cum sa-si apere interesul. Altii au alt mod de a-si arata nemultumirea fata de cei care il impiedica sa-si practice "meseria": gesturile obsecene.
De mila sau obligati de insistente, pelerinii pun bani ii mainile intinse peste tot in jurul lor.
Marinimia credinciosilor e sursa de profit pentru cersetori. In medie, intr-o zi de pelerinaj, castiga in jur de 2 lei pe minut. Daca stau cu mana intinsa 24 de ore, pot pleca acasa cu aproape 3000 de lei.
Mai mult, mamele isi iau copiii in brate si ii pun sa ceara bani.
Copii sunt trimisi de parinti sa cerseasca sau sa vanda obiecte bisericesti pe care le-au primit de pomana. Totul se intampla sub privirile jandarmilor si ale politistilor comunitari.
Copiii nu sunt decat o unealta. Imbracati sumar, murdari si nedormiti, sunt exploatati de adulti. Oamenii mari au invatat ca un copil chinuit spune o poveste. Iar o poveste trista face toti banii.
Peste 60.000 de credinciosi au venit in pelerinaj la moastele Sfantului Dumitru... Locul de munca, mai important decat banii. Tendinta care a schimbat viziunea tinerilor pe timp de criza!...