Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Măsuri Excepționale - România a intrat, astăzi, în stare de urgență! Ce se va întâmpla în toată țara

Iohannis a decretat intrarea României în stare de urgență începând cu data de 16.03.2019. Instituirea stării de urgență în România presupune luarea unor măsuri drastice, precum şi posibilitatea restrângerii unor drepturi fundamentale.

România a intrat, astăzi, în stare de urgență

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că starea de urgenţă va face posibilă, în principal, alocarea mai rapidă de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

„Sunt medic și m-a înhățat coronavirusul! Astea sunt simptomele COVID-19, pe zile! Așa mi-a modificat plămânii! Mi-am gonit familia!” – FOTO

Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Ce măsuri s-a anunțat că se vor lua în România - Măsuri anunțate de MAI

Marcel Vela, ministrul de Interne a schimbat regulile pentru carantină şi autoizolare. Apelul autorităţilor rămâne acelaşi: "Staţi acasă!"

  • Izolare la domiciliu 14 zile pentru cei care vin din focare cu minimum 500 de cazuri
  • Carantină pentru cei care vin din zone carantinate
  • ITM-urile obligate să verifice angajatorii dacă au decalat programul de muncă
  • Toate târgurile auto vor fi închise până pe 31 martie
  • Nu sunt permise evenimentele cu peste 50 de oameni și activitățile în aer liber cu peste 500 de persoane

"Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, polițiști, pompieri, jandarmi. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru!”, a spus Marcel Vela, în cadrul declarației de azi.

Exclusiv! Asistentă româncă din Italia: „Se moare pe capete! Suntem trimiși la război, fără arme! Ne refuză testele de COVID-19! O pacientă era să moară în fața mea. Nu voi uita ce a spus!”

Spitalele au mare nevoie de materiale pentru a face față fluxului de bolnavi

„Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Iohannis.

Starea de urgenţă este reglementată de Constituţia României, de Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi de Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Potrivit articolului 93 din Constituţie - "Măsuri excepţionale", preşedintele României poate institui, ca măsură excepţională, starea de urgenţă în întreaga ţară sau în unele unităţi administrativ-teritoriale. Preşedintele trebuie să solicite Parlamentului încuviinţarea instituirii stării de urgenţă, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Recomandari