Live acum
Prime Time 20:00iUmor

„Adevărul gol-goluț, pe care nimeni nu îndrăznește să îl rostească!” Medicii români rup tăcerea! Ce se întâmplă, de fapt, cu pacienții COVID-19

Un medic primar de pe secția de ATI a unui dintre cele mai mari spitale din București a dezvăluit realitatea din spitatele din țară: „Nu este decât o mare iluzie că există spitale non-COVID și spitale COVID”.

„Adevărul gol-goluț, pe care nimeni nu îndrăznește să îl rostească!” Medicii români rup tăcerea! Ce se întâmplă, de fapt, cu pacienții COVID-19

Profimedia

Nu există spitale non-COVID! Este adevărul pe care îl văd toate cadele medicale din țară, dar despre care nimeni nu are curajul să vorbească.

Laura Zarafin, medic primar la secţia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina din București, își strigă revolta. Potrivit medicului, mulți pacienți care ajung la spital cu boli grave sunt plimbați cu ambulanță după ce află rezultatul testului COVID-19.

Întregul mesaj postat de medic, pe Facebook:

Adevărul gol goluț , lipsit de orice înflorituri, adevărul pe care îl stie deja orice cadru medical, adevărul pe care doar îl intuiam și s-a confirmat deja cu vârf și îndesat, adevărul pe care nimeni nu îndrăznește să îl rostească onest și cu voce tare, adevărul ultimelor luni este simplu, limpede cristal, evident pentru oricine gândește cu propriii neuroni și nu în logica fricii sau a ipocriziei: acest adevăr simplu se poate rezuma la o simplă frază: infecția cu Sars-Cov-2 este infecția nozocomială a anului 2020.

Degeaba încearcă unii sau alții dintre colegii noștri medici din toate specialitățile din spitalele zise „non-Covid” să ne convingă că transferul intraspitalicesc, după ce pacienții au fost ținuți una -două - trei săptămâni la ei, spre spitale „suport Covid” ar avea vreo rațiune medicală sau epidemiologică sau de reducere a riscului infectării personalului...

Nu este decât o mare iluzie că există spitale „non-Covid” și spitale „Covid”.

Nu inseamnă că e vina personalului medical! Nicidecum...

Pur și simplu, acest virus este extrem de contagios și era evident de la început că spitalele vor fi focare. Era evident nu numai pentru că virusul este extrem de contagios, ci și pentru că rezultatele negative la PCR există și sunt în procent de peste 30%, dar și pentru că în spitale vin oameni bolnavi, cei mai mulți cu boli severe, cancere avansate, imunodeprimați etc.

Am avut cinci luni să înțelegem asta și fiecare spital a avut cinci luni ca să își organizeze propriul spațiu de triaj si propria zonă pentru pacienții pozitivi la PCR pentru Sars-Cov-2.

De ce ne facem că nu înțelegem acest lucru extrem de simplu? Poate pentru că unora le convine ping-pong-ul stupid între spitale, nejustificat medical, dar consumator de timp nervi și bani pentru colegii de la ambulanță. Sunt pacienti plimbați între 2-3 spitale .

Și, nu în ultimul rând, cred că ar fi bine să înțelegem odată că acest virus va trăi cu noi sau noi va trebui să învățăm să conviețuim cu el ani de zile . Ce facem? Operăm în spitale „verzi” și când pacientul se pozitivează îl pasăm cu multă „colegialitate” altora, celor din spitalele „roșii”, colegi chirurgi și ei , transformați în „pansatori ai plăgilor” operațiilor făcute de alții????

Ce logică are o asemenea strategie”, a scris medicul, pe Facebook.

Recomandari