Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este cea premergătoare Învierii Domnului și a Paștelui și reprezintă pentru credincioși cea mai importantă perioadă pentru iertarea păcatelor. Rânduielile canonice spun că în această săptămână postul este cel mai greu, căci nu se mănâncă nimic până spre seară.
În fiecare seară, în Biserici se țin așa numitele slujbe numite Denii, cele care spun povestea Răstignirii Domnului.
Denia care se ține Miercuri vorbește despre trădarea apostolului Iuda și se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Potrivit creștinortodox.ro, Miercuri este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post.
Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”. Acestea slujbe se ţin seara, pentru următoarea zi; ziua bisericească începe în seara anterioară.
Ce este interzis să faci în Miercurea Mare
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Astăzi, mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești. De asemenea, este bine să te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioada. Cel mai indicat lucru pe care poți să îl faci astăzi este să spui rugăciuni.
Însă, nu este bine să te enervezi sau să arunci vorbe necurate în această zi și nici să te superi pe ceilalţi.
Antonia, o fetiță de doi ani, a dispărut de acasă! Familia și zeci de polițiști și pompieri o caută cu disperare ... Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții...