Antena Căutare

MIHĂILEȘTI, 14 ANI. Tragedia care a îndoliat 18 familii și a retezat viitorul strălucit a doi jurnaliști. Elena și Ionuț, nu v-am uitat!

Momente emoţionante la Mihăileşti, la 14 ani de la tragedia care a îndoliat 18 familii. Pe 24 mai 2004, un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc, iar la scurt timp a explodat.

Momente emoţionante la Mihăileşti, la 14 ani de la tragedia care a îndoliat 18 familii. Pe 24 mai 2004, un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc, iar la scurt timp a explodat.

Jurnaliştii Antena 1 Ionuţ Barbu şi Elena Popescu şi-au pierdut viaţa, alături de alţi 7 pompieri şi 9 localnici. Ei au ''scris'' prima pagină "românească" în statisticile internaționale negre ale jurnalismului, fiind menționați în Raportul anual al organizației "Reporters sans Frontieres", dat publicității la Paris, la 3 mai 2005, de Ziua mondială a presei.

Suflul deflagraţiei s-a simţit şi la zeci de kilometri distanţa, asemenea unui cutremur. Supravieţuitorii catastrofei trăiesc şi azi cu imaginea de coşmar a acelor clipe.

Calendarul arăta 24 mai 2004. Ceasul, 5:50. 18 oameni, morți pe loc. După mai multe zile de la tragedie, pompierii încă adunau rămășițe umane din câmp

După un proces care a durat 4 ani, au fost găsiţi vinovaţi directorii firmelor de transport şi al combinatului Doljchim. Cei 3 au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare, iar firmele lor au plătit daune de sute de mii de euro. Pagubele materiale înregistrate în acest caz au depășit două miliarde de lei.

În dimineața zilei, la ora 4.56, un camion al firmei Mihtrans din județul Dolj, încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu granulat, a derapat, s-a răsturnat și a luat foc, determinând o explozie la ora 5.47. Două minute mai târziu s-a produs o a doua explozie, devastatoare, care a produs un imens crater în șosea, cu un diametru de 40 de metri și o adâncime de 10 metri.

"Urăsc când aud de Mihăilești. Urăsc ziua, ora, ceasul. De 13 ani, nu am parte decât de durere". 24 MAI, o dată cu ecou în sufletul familiior celor șapte pompieri morți în tragedia de la Mihăilești

Întreaga încărcătură de îngrășământ chimic transportată a explodat în timp ce pompierii sosiți la locul accidentului încercau să stingă incendiul. Șapte pompieri militari au murit la datorie: Doru Mihai Mihalache, căpitan (33 de ani), Romeo Necula, sergent (35 de ani), soldații Georgian Medeleanu (21 de ani), Nicolae Jianu (25 de ani), Florin Valentin Oprea (21 de ani), Valentin Cezar Manta (21 de ani) și fruntașul Silviu Stan (23 de ani).

Necazurile se țin lanț!! Încă un român a murit pe pământuri străine, în timp ce încerca să salveze vieți omenești: "... Peste tot suntem acasă! Românii, a doua cea mai numeroasă comunitate străină din Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x