Antena Căutare

Ministerul Educaţiei: România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi

Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi. "Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale", arată MEC.

Ministrul demis al Educaţiei, Monica Anisie, şi Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor, s-au întâlnit, joi, la sediul ministerului, având în vedere că invenţia acestuia, Alfabetul Scripor, a fost premiată la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură şi Artă şi a primit Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania.

"Discuţiile s-au axat pe multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor. Acesta oferă soluţii concrete şi le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă în mod complet, gratuit şi voluntar", arată MEC.

Săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet.

"Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi. După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil într-o lume covârşitor vizuală", explică reprezentanţii MEC.

Alfabetul Scripor foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere.

Sursa : news.ro

Prahova: 28 de noi focare de pestă porcină africană confirmate atât la mistreţi, cât şi la porci domestici... Performantă uluitoare la olimpiadele internaționale de astrofizică pentru un elev de 18 ani...
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au...
Horoscopul zilei de 24 martie 2023. Taurii sunt sfătuiți să fie liberi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 martie 2023 spune că Taurii sunt încurajați de către astre să se...
Parteneri
Ratatouille la cuptor. Rețetă franțuzească de ghiveci din legume
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x