Antena Căutare

Ministrul Sănătății, optimist în privința pandemiei. Când se așteaptă Alexandru Rafila să revenim la normal

Ministrul Sănătății a afirmat că se așteaptă ca în luna aprilie să ajungem „la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală”.

Colaj cu Alexandru Rafila
Alexandru Rafila: Odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate | Hepta

Alexandru Rafila este oprimist când vorbește despre primăvară, în contextul pandemiei de coronavirus. Ministrul Sănătății a afirmat că din martie se așteaptă ca sălile de spectacole să fie ocupate la 50% iar în aprilie se așteaptă la încpeutul normalității și la renunțarea la certificatele Covid.

Ministrul a afirmat că tot ce spune sunt speranțe și presupuneri, nu angajamente.

Citește și: Când am putea avea parte de vârful valului 5 de infectare cu coronavirus. Ce spune Alexandru Rafila despre relaxarea restricțiilor

Alexandru Rafila: „Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate”

„Am uniformizat aceste cifre, astfel încât să nu mai existe diferențe când se iau măsuri. E normal să afie același tip de abordare – 30% când e incidența mai mare de 3 la mie, 50% când e mai mică.

Opinia mea e că 50% prezență la spectacole sau la alte tipuri de evenimente o să fie posibil din luna martie.

Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate în care participarea să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat. Dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală. Va însemna și fără certificat în spațiile publice.

La nivel european trebuie să ne supunem reglementărilor UE”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3, potrivit news.ro.

Ministl Sănătății a afirmat că probabil, odată cu venirea primăverii, autoritățile vor decide să nu mai prelungească starea de alertă, care a fost prelungită în fiecare lună, începând cu data de 15 mai 2020.

Citește și: Alexandru Rafila: „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi”

Ministrul Sănătății a dat astfel speranță reprezentanților industriilor care au avut mari pierderi din cauza restricțiilor care au fost impuse în pandmeia de coronavirus. Alexandru Rafila a povestit că a avut mai multe discuții referitoare la repornirea economiei.

Citește și: Alexandru Rafila, anunț important pentru cei care nu au făcut doza a treia de vaccin. Ce se întâmplă cu certificatele Covid

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se lansează marți. Ce trebuie să știe șoferii și care sunt schemele de finanțare... Momentul în care un polițist din Timișoara este agresat de un interlop de față cu colegii săi. Ei privesc neclintiți | V...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x