Antena Căutare

Mitropolia Moldovei le-a INTERZIS preotilor sa faca slujbe la inmormantarile din cimitirile private

Preotii nu pot oficia slujbe in cimitire private. Totul pleaca de la o hotarare a Patriarhiei Romane, care refuza sa accepte concurenta privata. Enoriasii vaduviti astfel de o alternativa de multe ori mai ieftina, cred ca este o decizie de afaceri fara niciun Dumnezeu.

In urma cu cateva zile, Mitropolia Moldovei transmitea un mesaj ferm prin care interzicea preotilor oficierea slujbelor de inmormantare in cimitirele private. Aceeasi pozitie o are si Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza. El spune ca, pentru patronii cimitirelor private, inmormantarea inseamna doar o ocazie de castig, iar preotii ortodocsi nu pot incuraja dezvoltarea unor asemenea afaceri. In consecinta, preotii nu au voie sa tina slujbe in astfel de locuri.

De exemplu, la Botosani, Mitropolia Moldovei a cerut Primariei anularea autorizatiilor cimitirului privat din oras, cu toate ca proprietarul a investit acolo peste 1 milion de euro. In acest moment, exista cimitire private in Bucuresti, Cluj sau Hunedoara.

Enoriasii nu sunt deloc incantati. Mai ales ca cimitirele private reprezinta de multe ori o varianta mai ieftina fata de cele de stat. Pentru un loc de veci dintr-un cimitir privat se poate plati de la cateva sute de lei pana la 4.000 de euro. In schimb, este binecunoscuta mafia din cimitirele de stat. Aici, desi locurile au niste preturi fixe, si teoretic mai mici, administratorii pot cere oricat, sau pur si simplu pot refuza enoriasii.

Cert este ca cei care aleg sa fie inmormantati intr-un cimitir privat nu vor avea parte de slujba de inmormantare, daca Patriarhia nu va reveni asupra acestei decizii, care deja a starnit o serie de controverse.

EXCLUSIV Un anestezic puternic a ajuns sa fie folosit ca drog, procurat direct din camerele de garda ale spitalelor... Costul cheltuielilor in cazul Elodia Ghinescu: 125.000 de lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x