Antena Căutare

Modificare importantă în Codul Rutier! Toți șoferii din România sunt afectați! Cei care nu știu asta vor rămâne fără permis

O nouă prevedere a fost introdusă în Codul Rutier chiar după Crăciun. Aceasta se referă la obligativitatea medicilor de a trimite la control o persoană care are o afecţiune ce nu permite deţinerea unui permis auto.

O nouă prevedere a fost introdusă în Codul Rutier chiar după Crăciun. Aceasta se referă la obligativitatea medicilor de a trimite la control o persoană care are o afecţiune ce nu permite deţinerea unui permis auto.

În plus, în cazul în care şoferul nu face controlul medical recomandat, medicul trebuie să informeze Poliţia Rutieră, urmând ca acest șifer să rămână fără permis.

Preşedintele Iohannis a promulgat, pe 27 decembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legea prin care a fost modificat Codul Rutier prevede şi amenzi pentru medicii şi clinicile care nu vor respecta obligaţiile legale. Medicii pot fi sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată“, prevede acum Codul Rutier.

Trei situații pentru șoferii trimiși de medici la control

Codul Rutier recent modificat prevede trei situaţii în care se vor regăsi şoferii trimişi de orice medic la control. În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării.

În cea de-a doua situație, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În acest caz, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, după care aceasta va retrage permisul şoferului până când acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan.

În cea de-a treia variană, dacă în termen de 30 de zile de la data emiterii biletului de trimitere medicul trimiţător nu este înştiinţat asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să anunţe Poliţia Rutieră, care va retrage permisul persoanei în cauză.

Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către Poliţia Rutieră.

În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.

Schimbări importante la ITP. Vizați sunt șoferii care dețin mașini mai vechi de 12 ani... Lovitură dură pentru toți bucureștenii! Gabriela Firea a decis! Serviciul va funcționa 24 din 24, iar amenzile sunt uria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x