Live acumObservator 23
Prime Time 20:20Asia Express - Drumul elefantului (r)

Moșii de iarnă 2019. Tradiții și superstiții. Ce să dai de pomană în Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2019.Traditii si Superstitii. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților și ce tradiții și superstiții trebuie să respecți.

mosii de iarna 2019

Moșii de iarnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților și ce tradiții și superstiții trebuie să respecți.

În prima Sâmbătă din Postul Paștelui (11 martie și se termină pe 27 aprilie), morții sunt pomeniți în sărbătoarea ce poartă numele de Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților. În fiecare an, această sărbătoare pică înaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, numită și Duminica Lăsatului Sec de Carne din Postul Paștelui 2019.

De ce morții se pomenesc doar Sâmbăta și ce rugăciune să spui​

Moșii de Iarnă. Tradiții și Superstiții în Sâmbăta Morților

Conform tradiției populare, în această zi,toate bisericile din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Potrivit, tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Se spune că sufletele trecute în neființă vin de Sâmbăta Morților să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

De Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colăci, fructe sau chiar și lumânări aprinse.

În plus, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Moșii de iarnă 2019 sau Moșii de Piftii

Această sărbătoare mai este denumită popular și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. Motivul este că aceasta este unica zi în care se mănâncă răcituri sau piftii.

De asemenea, le este interzis femeilor ca în Sâmbăta Morților să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei ”te ferește de nebunie!”

sursa foto: livearad.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro