Moșii de iarnă. De ce morții se pomenesc doar Sâmbăta și ce rugăciune să spui. Află ce tradiții trebuie să respecți în prima Sâmbătă din Postul Paștelui.
Suntem la un pas de intrarea în Postul Paștelui, cel mai aspru post din an, astfel că prima sărbătoare de dinaintea Postului Mare va fi în sâmbăta pomenirii morților, denumită popular Moșii Iarnă sau Moșii de Piftie.
Conform tradiției, în Sâmbăta Morților se fac parastase pentru cei adormiți, se spun rugăciuni și se dau de pomană anumite alimente pentru ca sufletul celui trecut în neființă să fie mulțumit. De asemenea, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
De ce morții sunt pomeniți doar Sâmbăta
Pe lângă aceste rânduieli, o altă tradiție este ca pomenirea morților să se facă mereu într-o zi de sâmbătă. V-ați întrebat vreodată de ce? Motivul își are loc în Sfânta Scriptură, unde această a șasea zi din săptămână este considerată ziua pogorârii Domnului la iad, când a avut loc ridicarea celor adormiți spre înviere. De aceea, parastasele se fac sâmbăta, iar de asta amintesc și cântările de la slujba Vecerniei și Utreniei sâmbetelor din Octoih, în care sfinții sunt preamăriți, iar pentru morți se fac rugăciuni speciale.
Despre ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și ce tradiții urmează a fi respectate îm această zi care pică pe 10 martie (Postul Paștelui se desfășoară între 11 martie și se termină pe 27 aprilie), am scris, detaliat, aici. În continuare, te informăm ce rugăciune se spune în Sâmbăta Morților.
Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți
sursa foto: infobotosani
Ani de zile, eu și soția mea ne-am certat încontinuu. Într-o seară ne-am certat rău și ne-am jignit. M-am așezat jos în ... Calendar ortodox 1 Martie. Ce sfinți sărbătorim azi. Cui spui La mulți ani de Mărțișor...