Live acum
Prime Time 20:30Adela

Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților anul acesta și ce tradiții respectă credincioșii

Moșii de iarnă 2021, sărbătoare care marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, pica anul acesta pe 6 martie.

Când pică Sâmbăta Morților în 2021

Shutterstock & Getty Images

Moșii de Iarnă se prăzmuiesc înainte de duminica Lăsatului Scului pentru postul Paștelui, iar având în vedere că anul acesta Paștele pica în luna mai și Moșii de Iarnă pica mai târziu față de anii precedenți.

Biserica Ortodoxă îi va pomeni pe data de 6 martie 2021 pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2021

Iată ce tradiții sunt respectate de Moșii de iarnă:

În ziua de Moșii de iarnă, credincioșii aduc bucate la biserică spre a fi slujite și ulterior spre a fi date de pomană. În funcție de posibilități, oamenii dau de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructi și altele. În coșul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle și pomelnicul în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Ulterior, credincioșii merg la cimitir, pentru a aprinde lumânări (cel puțin 2, trebuie să fie număr par) celor dragi, trecuți în neființă.

În unele zone ale țării sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută ca Sâmbăta Morților, sau sub numele de „Moșii de piftii”.

Potrivit tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.

A doua zi credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea d ela Moșii de ianră și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.

Citește și: Rețetă simplă de cornulețe fragede cu rahat. Rețetă de cornulețe cu untură, așa cum le făcea bunica.

De Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să lucreze, ci să ofere alimente de pomană, să meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru a încălzi sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat!

Citește și: De Moșii de iarnă se împart vase noi cu piftii, răcituri sau cotoroage. Rețete de piftii, răcituri sau cotoroage

Femeile care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.

Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică d edupă Paște).

Când pică Moșii de vară în 2021

În 2021 moșii de vară vor fi prăzmuiți pe 19 iunie, în sâmbăta de dinaintea rusaliilor și Moșii de toamnă pe 30 octombrie.

Anul acesta sărbătoarea Sfintelor Paști apare în calendar în ultima lună de primăvară. Paștele ortodox și Paștele catolic se sărbătoresc la date distincte, la o diferență de aproape o lună, lucru întâmplat destul de rar.

Paștele ortodox va fi sărbătorit de creștenii de pretutindeni în luna mai, iar Paștele catolic se va sărbători de către credincioși în luna aprilie. Ultima data când Paștele catolic și Paștele ortodox au picat în aceeași zi a fost în 2017.

Recomandari