- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În această zi, ziua Moșilor de iarnă, pe lângă coliva și colacii tradiționali, se impart vase noi, umplute cu piftii, dar și linguri noi pentru servit. Piftiile pot fi de porc sau de pasăre, acestea din urmă numindu-se și cotoroage, deoarece se prepară din gheare de pasăre, gâturi și căpățâni.
Rețeta de piftie de porc pentru Moșii de iarnă - Ingrediente:
- 1 picior de porc întreg
- optional, 1 ciolan afumat
- 1/2 căpățână de porc, cu ureche
- 1 coadă de porc
- 1 buc. șorici de porc
- 1 ceapă mare
- 2-3 morcovi
- 2-3 căpățâni de usturoi
- sare, dupa gust
- piper alb
- apă rece(1 kg carne/3 l apă)
Cum se prepară Piftie de porc, pentru moșii de iarnă
Carnea de porc bine curățată și spălată se pune la fiert în apă rece, la foc mediu, până la primul clocot când începe să se formeze spuma.
Se înlătură foarte bine spuma și se reduce intensitatea focului la minim, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert aproximativ 3 ore, până carnea se pătrunde bine și începe să se desfacă de pe os. Se adaugă șoriciul și legumele curățate și lăsate întregi. Doar ceapa se taie în două sau în patru. Se mai lasă la fiert până când legumele își lasă savoarea și carnea chiar se desface de pe oase.
Se stinge focul și se lasă să se tempereze conținutul pentru piftie, aproximativ 30-40 de minute.
Se scoate carnea din supă și legumele și se adaugă usturoiul pisat cu sare.
Se lasă usturoiul în lichid 30-40 de minute, timp în care se gustă lichidul și se asezonează cu sare și piper.
Carnea se porționează în bucăți mici și se pune în castroane sau boluri de ceramică, apoi se toarnă lichidul strecurat, peste ea. Se pot adăuga și rondele de morcovi și ouă fierte, foliate, pentru gust și décor.
Vasele cu piftie se dau la rece de pe o zi pe alta, apoi, cu un șervețel de hârtie absorbant, aplicat deasupra piftiei, se înlătură grăsimea formată.
Rețeta Piftie de pasăre - Ingrediente:
- pieptul și pulpele de la 1 pui sau un curcan
- 500 gr gheare, gâturi și căpățâni de pasăre
- 2 căpățâni de usturoi
- 3 l apă
- 2 foi de dafin
- 1 lingură sare, sau după gust
- câteva boabe de piper
- 1 ceapă
- 1 morcov mare
Rețeta Piftie de pasăre - Preparare
Se spală foarte bine carnea de pasăre și se pune la fiert în apă rece cu sare.
Se lasă să fiarbă, mai întâi la foc mediu până se formează spuma, iar după înlăturarea spumei, se micșorează intensitatea focului.
Când carnea începe să se pătrundă, se adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi și morcovul curățat.
Se mai adaugă foile de dafin care se scot după 10 minute, și boabe de piper.
Când carnea se desface de tot de pe oase, 2-3 ore de fierbere, se stinge focul și se scoate carnea în alt vas, împreună cu morcovul care se va tăia rondele pentru decor.
Se înlătură ceapa și ghearele și se lasă lichidul să se tempereze ușor, atât cât suportă degetul temperatura.
Se adaugă în lichidul pentru piftie de pasăre, usturoiul pisat și se lasă 20-30 minute, apoi se strecoară.
Se porționează carnea și se pune în vasele noi la baza cărora se așază rondele de morcov și frunze de pătrunjel, pentru decor. Se toarnă lichidul și se dau vasele la rece până când piftia este închegată.