Antena Căutare

Motivul pentru care lumânarea de Înviere nu se aruncă. Ce trebuie să faci cu ea când ai ajuns acasă de la Slujbă

În fiecare an, lumina sfântă de la Ierusalim ajunge la credincioșii din toată lumea. Enoriașii se strâng în număr mare în fața bisericii unde cântă în cor „Hristos a înviat”, iar apoi, la miezul nopții merg să ia lumină. Iată ce trebuie să faci cu lumânarea de Îniviere după ce ai ajuns acasă.

colaj foto lumanari de inviere Galerie
Preoții spun că lumânarea de Înviere nu se aruncă și că există o anumită rânduire. Iată ce tebuie să faci cu ea când ajungi acasă de la Slujbă | Shutterstock

An de an, credincioșii merg la sluba de Înviere pentru a primi lumină. Potrivit tradiției, aceasta este o ofrandă adusă Mântuitorului pentru sacrificiile făcute pentru slavarea neamului omenesc prin răstignire.

La miezul nopții, preotul iese din altar cu lumânarea cu sfânta lumină de la Ierusalim aprinsă și le adresează credincioșilor îndemnul „Veniți de luați lumină”. La rândul lor, enorișii duc acasă sau la cimitir lumânarea de Înviere, dar iată ce ar trebui să faci apoi cu ea.

Citește și: Ce se întâmplă când îi dai lumină de la lumânarea ta altei persoane, de Înviere, în Biserică

Lumânarea de Înviere nu se aruncă. Ce trebuie să facă credincioșii cu lumânarea de Înviere

Atenție! Lumânarea de Înviere nu se aruncă. Potrivit preoților, lumânarea de Înviere se folosește într-o rânduială aparte. Deși tradiția populară spune că aceasta ar trebui să fie stinsă în pragul casei, după ce faci semnul crucii cu aceasta, aceasta superstiție nu are nicio conotație religioasă, transmite daxologia.ro.

De asemenea lumânarea cu sfânta lumină de la Ierusalim nu se folosește nici la afumat animalele din gospodărie sau la ghicit.

Lumânarea folosită la Înviere nu se aruncă şi nici nu pune alături de celelalte lumânări folosite la biserică. Lumânarea cu care am primit lumină este luată acasă şi arsă câte un pic în toată săptămâna luminată, la rugăciunile de dimineață sau de seara.

În plus, fețete bisericești spun că aceasta mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică ori la mormintele celor dragi. Unii credincioşi, cu încuviinţarea preotului, păstrează o parte din această lumânare pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie sau de boală.

Citește și: Ce să faci în noaptea de Înviere ca să îți găsești alesul. Toate dorințele se împlinesc dacă faci asta în noaptea când iei Lumina

Ce simbolizează lumina de Înviere. Este una dintre cele mai vechi minuni

În mod suprafiresc lumina de Înviere este cea mai mare minune dumnezeiască, ce se repetă din an în an, în Sambata Mare, de aproape 20 de veacuri. Sfanta Lumină se aprinde pe Mormantul lui Iisus Hristos în Sambăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari.

Potrivit creștinordotox.ro, locul este verificat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de către câțiva polițiști necreștini - un arab, un turc si o persoana din partea statului Israel. Ei controlează toate obiectele din interior să nu aiba vreo sursa de foc, verifică lespedea Sfântului Mormânt, dar și pe arhiereul grec care presară vata pe mormântul Domnului.

Ulterior, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două mari peceți, benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete, in forma de X. Gardienii rămân de pază la ușă până când se aprinde Sfânta Lumină.

Lumânarea de Înviere este ofrandă adusă lui Dumnezeu, alături de osteneala de a fi prezenţi la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii.

Rezultate Loto tragerile de Paște 15 aprilie 2023. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Nor... Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim, la Mormântul lui Iisus Hristos. Cum este trimisă la noi în țară | VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x