- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În noaptea de Înviere credincioșii de pretutindeni se duc la biserică pentru a lua sfânta Lumină venită de la Ierusalim, o tradiție cu o însemnătate aparte care marchează Învierea lui Iisus Hristos. În acest an, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, de Paște, cei care iau Lumină, își pot pune dorințe.
Semnificațiile Luminii de la miezul nopții sunt multiple, de aceea exista o multitudine de superstiții legate de ea, inclusiv găsirea sufletului pereche. Potrivit bioenergoterapeutului Lidia Fecioru, în această noapte sfântă trebuie să respecți un anumit ritual simplu, pentru a avea parte de sănătate, fericire și pentru a ne găsi alesul sau aleasa inimii. Chiar dacă în anumite zone din țară va ploua în noaptea Înviere, este bine să respectăm tradiția și să mergem la Biserică, mai ales că avem un moment uluitor în care rugăciunile și dorințele sunt ascultate.
În Noaptea de Înviere, când auzi că bat clopotele aproape de momentul în care se ia Lumina, este bine să-ți pui o dorință
Se spune că dacă nu sunt dorințe de ordinul câștigurilor materiale, ci doar sufletești, clopotul le va duce mai departe și acestea se vor împlini. Potrivit Lidiei Fecioru, pentru ca Dumnezeu să ne trimită sănătate, fericire și un suflet care să ne iubească, este bine ca atunci când auzim clopotele bătând în noaptea de Înviere, în zilele de Paște dar și în Săptămâna Luminată să ne punem dorințe.
Femeile care nu sunt căsătorite și își doresc un partener după inima lor, se pot ruga lui Dumnezeu în noaptea de Înviere pentru a le fi trimis alesul inimii.
Citește și: Programul Metrorex si STB de Paște 2023. Ce autobuze și metrouri circulă în noaptea de Înviere
Ce tradiții respectă românii în prima zi de Paște
După Săptămâna Patimilor, credincioșii sărbătoresc prima zi de Paşte, ziua Învierii Mântuitorului, o zi plină de tradiții și semnificații pentru credincioși. Iată ce trebuie să faci în prima zi de Paște, ca să îți meargă bine tot anul.
Învierea lui Iisus Hristos simbolizează refacerea legăturii dintre fiinţa umană şi Creatorul său. Celebrarea ei în fiecare an duce la retrezirea aspiraţiei către îndumnezeire, la transfigurarea vieţii pământeşti într-o viaţă impregnată de prezenţa lui Dumnezeu. Salutul care se obişnuieşte cu această ocazie este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”.
Citește și: Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi
Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, 16 aprilie 2023
În prima zi de Paște, credincioșii trebuie să poarte hanine noi, să se spăle pe faţă cu apă neîncepută, ciocnească ouă sau să se scălde în apă curgătoare, fiind doar câteva dintre acestea.
În duminica Paștelui, fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
Duminică dimineaţa, toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.