Antena Căutare

Noi reguli la Evaluarea Națională 2021. Sorin Cîmpeanu a explicat ce măsuri trebuie să respecte absolvenții de gimnaziu

În 2021, desfășurarea examenului de Evaluare Națională va fi mai relaxată comparativ cu cea de anul trecut. Ministrul Educației a explicat ce măsuri restrictive rămân, pe fondul pandemiei de coronavirus și ce măsuri sunt eliminate. 

Colaj cu Sorin Cîmpeanu și o elevă dând examenul
Ministrul Educației a precizat ce măsuri vor respecta elevii în timpul desfășurării examenului de Evaluare Națională | Hepta & Shutterstock

Mai este puțin până când absolvenții de gimnaziu vor avea de-a face cu primul examen important din viața lor. Ministrul Educației a anunțat că în timpul desfășurării examenelor elevii vor trebui să respecte regulile de protecție sanitară în vigoare pentru spațiile publice din interior. Așadar, elevii vor susține examenele purtând mască. Totuși, comparativ cu anul trecut, situația va fi ceva mai relaxată pentru că tinerilor nu li se va mai verifica temperatura la intrare și nici panouri de plexiglas nu vor exista în sălile de clasă.

„Cu prezență fizică fără triaj epidemiologic, termometrizare, panouri de plexiglas, separatoare, sau alte lucruri care au fost impuse anul trecut”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

Evaluare Națională 2021: Ce reguli trebuie să respecte elevii, în timpul examenelor

Sorin Cîmpeanu a precizat care sunt regulile pe care le vor urma elevii care susțin examenele:

„Regulile care rămân însă obligatorii sunt păstrarea distanței și purtarea măștii. Pandemia nu a trecut, examenul se va desfășura cu respectarea regulilor de protecție sanitară specifice spațiilor închise”, a declarat ministrul Educației.

În ceea ce privește materia din care elevii vor susține examenul, ministrul a precizat că a fost adaptată pentru acest an atipic:

"Gradul de dificultate nu va fi mai mare sau mai mic, dar materia a fost adaptată”, a precizat ministrul Educației.

Evaluarea Națională 2021: calendar

În intervalul 07 – 11 iunie 2021 are loc înscrierea la examnul de Evaluare Națională, pentru absolvenții a 8 clase.

Pe data de 11 iunie 2021 elevii claselor a VIII-a își încheie cursurile.

Pe 22 iunie 2021 are loc proba scrisă la Limba și literatura română.

Pe data de 24 iunie 2021 are loc proba scrisă la matematică.

Pe data de 25 iunie 2021 are loc proba scrisă la Limba și literatura

Rezultatele examenului de Evaluare Națională se afișează pe data de 29 iunie 2021, până la orele 14:00. De la orele 16:00 până la 19:00 pe 29 iunie și de la ora 08:00 până la ora 12.00 pe 30 iunie se depun contestațiile.

Soluționarea contestațiilor se reazlizează în intervalul 30 iunie – 4 iulie 2021

Pe 4 iulie 2021 se afișează rezultatele finale, iar elevii vor lua la cunoștință care este media finală a examenului de Evaluare Națonală 2021.

Evaluarea Națională 2021: Cum se face înscrierea

Elevii care au absolvit gimnaziul anul acesta „sunt înscriși automat de secretariatele unităților de învățământ”, a declarat, pentru Edupedu.ro, Maria Manea secretar de stat în Ministerul Educației. Astfel, aceștia nu trebuie să completeze nicio cerere tip.

De asemenea,în ceea ce-i privește pe candidații care au absolvit gimnaziul în anterioare, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care aceștia au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de elevi.

Precizările vin după ce în spațiul public au apărut informații eronate cum că elevii ar trebui să completeze o cerere tip.

Admitere liceu 2021: calendar

După examenul de Evaluarea Națională, absolvenții claselor gimnaziale vor avea parte de alte clipe de emoție, din cauza admiterii la liceu.

În intervalul 8-14 iulie 2021 absolvenții clasei a VIII-a completează opțiunile în fișele de înscriere, împreună cu părinții și asistați de diriginți

Pe 16 iulie 2021 va avea loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților clasei a VIII-a și comunicarea rezultatelor. În aceeași zi va avea loc afișarea în școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate în liceele de stat din județ

Pe 17-20 iulie 2021 viitorii liceeni vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați.

Admitere liceu 2021: Cum se calculează media de admitere

Media de admitere la liceu se calculează pe baza mediei ponderate între Evaluarea Națională și Media Generală a anilor de gimnaziu. Media de la examenul de Evaluarea Națională contează în procent de 80%, iar Media Generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 20%.

Citește și: De ce se înmulțesc cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândurile elevilor și adolescenților. Cum poate fi evitată infectarea

Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

Care sunt cele mai populare nume de copii în 2021. Idei pentru viitorii părinți... (P) Vlad Ciuburciu: „Vrem să eliminăm total E-urile din produsele companiei Vascar”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x