Antena Căutare

Observator Special: In scoli, religia este facultativa si obligatorie, in acelasi timp

Trecand peste paradoxul pur romanesc, intrebarea ramane: chiar trebuie ca cei mici sa invete religie in fiecare an de studiu? Ar fi normal, daca ar exista "scoli ortodoxe" sau "scoli catolice". Dar asa, ce sens are? Plus ca, la un moment dat, copiii vor incepe sa citeasca niste carti in care religia nu este prezentata asa cum li se preda. Ce se va intampla in acel moment? Profesorii de religie, in marea lor majoritate preoti, vor fi de acord sa discute pe aceasta tema sau ii vor pune la colt, sub acuzatia de blasfemie? In orice caz, religia facultativa, dar totusi obligatorie, continua sa imparta parintii in doua categorii bine definite: pro si contra.

Programa scoala s-a schimbat, orele de romana sunt mai putine, cele de sport sunt mai multe, iar religia ramane pe pozitii.

Religia a starnit controverse in randul parintilor si in special in randul autoritatilor si al organizatiilor nonguvernamentale. Prima tabara sustine ca religia ar trebui sa fie optional. In timp ce cea de-a doua sustine ca religia ar trebui sa fie obligatorie, asa cum a fost pana acum.

Pana la urma, este corect ca unui copil care provine din parinti gnostici sau atei sa i se impuna sa invete religia asa cum este ea, cu Rai, cu Iad, cu pedepse divine si cu inevitabila Apocalipsa? Depinde pe cine intrebam. ONG-urile, in mod clar, nu sunt de acord cu obligativitatea orelor de religie.

“Trebuie sa se tina cont de dreptul parintilor de a asigura, potrivit npropriilor convingeri, educatia copilului minor a caruii raspundere e. Adica libertatea consintei. Parintele trebuie sa aiba dreptul, libertatea de a-si inscrie sau nu copiulul la ora de religie”, spune presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc.

Ceea ce nu au luat in calcul cei de la Combaterea Discriminarii este ca orele de religie sunt puse in asa fel in programa, incat chiar si cel mai inversunat parinte sa se trezeasca in impas. Cumva in mijlocul zilei, astfel incat sa anuleze posibilitatea parintilor de a-i lua de la respectivele ore si de a-i duce acasa. Deci, cei care nu vor sa-si lase copiii sa studieze religia ar trebui sa vina la scoala, sa-l ia pe cel mic, sa-l plimbe o ora, dupa care sa-l aduca in clasa.

Autoritatile spun ca orele de religie sunt un rezultat al deciziei majoritatii romanilor.

“Notiunea de obligatorie nu apare la nici o disciplina, exista o plaja de discipline care poarta denumirea de trunchi comun pe care fiecare dintre copiii care sunt inscrisi in invatamantul obligatoriu de stat dar si in invatamantul particular sunt obligati ca sa-l parcurga. Potrivit oricarui principiu al democratiei minoritatea se supune majoritatii”, precizeaza Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate.

Asadar, daca majoritatea dicteaza, minoritatea se supune, indiferent de confesiune. Plus ca, la scoala, nu conteaza daca esti catolic sau ortodox.

Amuzant este ca, potrivit legii, ca sa-ti poti scuti copilul de orele de religie, trebuie sa aduci o adeverinta, din care sa reiese ca apartii unei alte credinte.

“Parintii pot face aceasta cerere in cazul minorilor si media generala se incheie la sfarsitul anului fara disciplina religie. Pot fi parinti atei, care nu cred in Dumnezeu si atunci aleg ca nici copiii lor sa nu participe la ora de religie insa noi consideram ca acestia au numai de pierdut, religia nu poate sa-i invete pe copii decat sa fie buni, sa fie drepti, sa fie corecti”, spune preotul Ion Grigore.

Elevii, insa, par departe de toate framantarile adultilor. E si normal, atat timp cat au inceput sa invete religie la o varsta la care nici la pantofi nu erau in stare sa se incheie singuri.

In timp ce preotii si autoritatile sustin ca religia ii ajuta pe cei mici si ii indruma sa fie mai buni si mai toleranti. Cei de la Combaterea Discriminarii lanseaza o alta intrebare, cu un raspuns greu de dat: De ce gradul de violenta in scoli este atat de ridicat? Nu de alta, dar suntem siguri ca elevilor nu li se preda in amanunt Vechiul Testament, unde triburile treceau prin foc si sabie orice alta semintie.

Observator Special: Andrei si Constantin, doi tineri orfani care au primit sansa la o viata normala... Observator Special: Cum sa alegi cea mai potrivita centrala termica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x